Nieuw virus bij schapen en runderen in Nederland

Bij Nederlandse schapen en runderen werd een nieuw virus aangetroffen. Dit ‘Schmallenbergvirus’ werd voor het eerst ontdekt in oktober van dit jaar bij Duitse runderen. Het virus zou zich kunnen manifesteren bij runderen door diarree, koorts en een daling van de melkgift, en bij schapen door misvormingen bij de geboorte. Nederland onderzoekt de zaak.
19 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Bij Nederlandse schapen en runderen werd een nieuw virus aangetroffen. Dit ‘Schmallenbergvirus’ werd voor het eerst ontdekt in oktober van dit jaar bij Duitse runderen. Het virus manifesteert zich bij runderen door diarree, koorts en een daling van de melkgift, en bij schapen door misvormingen bij de geboorte. Het virus is nieuw zodat preventie- of bestrijdingsmaatregelen niet mogelijk zijn.

De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft sinds 1 december verschillende meldingen gekregen van misvormd geboren schapenlammeren. Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) werden zij besmet met het zogenoemde ‘Schmallenbergvirus’, dat voor het eerst werd aangetroffen op 18 november 2011 in bloedmonsters van zieke runderen in het Duitse Schmallenberg. CVI trof immers bij twee lammeren van hetzelfde bedrijf dit virus aan.

Zowel in Duitsland als in Nederland werd in augustus en september van dit jaar op rundveebedrijven een ongewoon hoog aantal gevallen van diarree, koorts en een daling van de melkgift opgetekend. Dit kunnen tekenen zijn van besmetting, want volgens recente tests scoorden 18 van de 50 bloedmonsters van bedrijven met diarree positief op het Schmallenbergvirus.

Europa heeft geen ervaring met dit virus en eist dan ook geen aangifte- of bestrijdingsplicht. Nederlands staatssecretaris voor Landbouw Bleker zegt de situatie wel nauwlettend in het oog te houden. Het nemen van preventie- of bestrijdingsmaatregelen is op dit ogenblik niet mogelijk, omdat er van het nieuwe virus geen gegevens beschikbaar zijn over infectieroute en verspreiding. Het CVI is evenwel meteen begonnen met een onderzoek.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek