"Nederland houdt rekening met wensen Zeeuwse bevolking"

De Nederlanders krijgen de volle laag omdat ze de Scheldeverdieping dwarsbomen. Boer&Tuinder ging peilen naar de mening van Paul Van Broeck, die een landbouwbedrijf runt in Prosperpolder. "De door Nederland voorgestelde alternatieve natuurcompensaties konden ook bij ons tot een voor iedereen haalbaar compromis leiden", zegt de boer.
19 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

De Nederlanders krijgen de volle laag omdat ze de Scheldeverdieping dwarsbomen. Boer&Tuinder ging peilen naar de mening van Paul Van Broeck, die een landbouwbedrijf runt in Prosperpolder. "De door Nederland voorgestelde alternatieve natuurcompensaties konden ook bij ons tot een voor iedereen haalbaar compromis leiden", zegt de boer.

Van Broeck kweekt braadkippen en combineert dit met akkerbouwteelten als graan, suikerbieten en vlas. Samen met de andere landbouwers uit de buurt ondervindt hij vandaag reeds de gevolgen van de Scheldeverdieping, want eerder dit jaar werden de werkzaamheden in Prosperpolder opgestart. Als de plannen doorgaan, verliest Van Broeck 27 procent van zijn bedrijfsoppervlakte.

Ruim vier jaar geleden besliste de Vlaamse regering om ter compensatie van de Scheldeverdieping en op basis van nieuwe inzichten over veiligheid een aantal polders en meersen op te offeren. Door deze beslissing zou het noordelijk deel van de Prosperpolder en de Hertoging Hedwigepolder - die voor het grootste deel op Nederlands grondgebied ligt - verdwijnen. 

"Het dossier van de Hedwigepolder sleept al meer dan dertien jaar aan", verduidelijkt Van Broeck. "Het feit dat die plannen zolang aanslepen is nefast voor investeringen. We moeten telkens het risico nemen dat die achteraf niet rendabel blijken te zijn. Voor mijn bedrijf gaat het vooral om drainage en machines, maar er zijn collega's die twijfelen of ze wel een aardappelbewaarplaats zouden bouwen". Komt daarbij dat in de Hedwigepolder bijna zonder uitzondering jonge boeren actief zijn.

Van Broeck wikt en weegt het democratisch gehalte van de politieke besluitvorming in Vlaanderen en Nederland. "Het is voor ons heel moeilijk te vatten waarom voor onze polders de waardebepaling niet mocht meetellen voor de beslissing van de Vlaamse regering", zegt de boer, daarbij verwijzend naar een landbouwstudie die over de streek gemaakt werd naar aanleiding van de havenuitbreiding. "Ze stelden vast dat hier gronden van topkwaliteit liggen, de beste in Vlaanderen. Ook de ontwatering is heel goed en de kavelstructuur is zelfs beter dan de doelstelling bij ruilverkavelingen".

De boer heeft meer begrip voor de manier waarop Nederlanders tegen ontpoldering aankijken. "Onze noorderburen wisten dat de Zeeuwse bevolking tegen zulke plannen veel weerstand zou bieden. Daarom lieten ze in het verdrag met Vlaanderen opnemen dat het opnieuw onderhandeld zou kunnen worden indien de uitvoering van het natuurluik onvoldoende lukte. Ik meen me te herinneren dat Kris Peeters destijds toegezegd heeft om zijn goede wil te tonen bij het zoeken naar alternatieven", zegt Van Broeck.

De landbouwer begrijpt niet waarom in Vlaanderen niet wat langer gewacht werd met het opstarten van de werken in Prosperpolder. Hij huivert bij de gedachte dat Vlaanderen de werken toch zou uitvoeren, terwijl de ontpoldering van Hedwigepolder niet zou doorgaan. Toch is hij naar eigen zeggen optimistisch. "Ik denk dat Nederland met zijn alternatieven niet over één nacht ijs gegaan is. Europa zegt niet wat je moet doen, het legt enkel de resultaten vast die je moet bereiken".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek