Melkveehouders protesteren tegen EU-zuivelrapport
nieuwsDe eerste Europese landbouwraad onder Belgisch voorzitterschap verliep onder druk van nieuw protest van melkveehouders. Een honderdtal landbouwers blokkeerden maandagmiddag met enkele tractoren het Schumanplein in Brussel omdat ze het niet eens zijn met de aanbevelingen voor de EU-zuivelmarkt. De actievoerders herhaalden hun eis voor eerlijke prijzen en een terugkeer naar een beheersing van het melkaanbod.
Volgens de demonstranten kan het rapport van de High Level Group on Milk (HLGM), dat op het ogenblik van de betoging door de Europese landbouwministers werd besproken, geen oplossing bieden voor de melkcrisis. European Coordination Via Campesina (ECVC) en European Milk Board (EMB) wilden in Brussel duidelijk maken dat eerlijke prijzen voor de melkveehouders en aanbodbeheersing noodzakelijk zijn.
Melkveehouders uit onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland kwamen op het Schumanplein hun ongenoegen uiten omtrent de aanbevelingen voor de Europese zuivelmarkt van de High Level Group. "Deze voorstellen bieden geen oplossing voor de huidige crisis en zullen de situatie nog verergeren voor Europese melkveehouders", aldus Lidia Senra van de ECVC.
EMB-voorzitter Romuald Schaber voegt daaraan toe dat de EU-experten het niet bij het rechte eind hebben wanneer zij menen dat het bestaande vangnet van marktinstrumenten volstaat. Schaber vreest dat de extreem lage prijzen van 2009 eender wanneer kunnen terugkeren en bestaande EU-instrumenten dat niet kunnen verhinderen.
Landbouworganisatie ABS steunt de Flemish Milkboard (FMB) die lid is van de EMB zodat de Belgische delegatie in Brussel niet alleen bestond uit de Waalse Milk Interest Group (MIG), maar ook ABS-leden van de partij waren. "De High Level Group is maar samen geroepen na de betogingen van melkveehouders op de stoep van de Europese Commissie in 2009. Daarom moeten we ook nu de vinger aan de pols houden en onze bekommernissen omtrent het EU-zuivelbeleid duidelijk kenbaar maken", verklaren ABS'ers Guy Depraetere en Hendrik Van den Hautte.
Depraetere, algemeen secretaris van ABS, legt uit dat niet de zuivelprijs maar vooral de nieuwe weg die het EU-zuivelbeleid zal inslaan, centraal staat op de betoging. Depraetere noemt het voorstel van de High Level Group tot directe contracten tussen melkveehouders en zuivelverwerkers een grote bedreiging voor melkveehouders. "Contracten zouden melkveehouders volledig afhankelijk maken van de zuivelindustrie die als sterkere marktspeler de voorwaarden kan bepalen".
De Flemish Milk Board neemt het gebrek aan alternatieven voor aanbodbeheersing op de korrel, nu vaststaat dat de melkquota worden afgeschaft. Termijnmarkten zijn in de ogen van de FMB niet toegankelijk voor een individuele melkveehouder. Een Europese gedragscode zou volgens het FMB kunnen vermijden dat het recht van de sterkste regeert in de EU-zuivelmarkt.
Andere voorstellen van de High Level Group ontvangt de FMB wel positief maar voor verfijning vatbaar: zo geloven zij in het oprichten van producentenverenigingen mits de aanbeveling van de HLG om een vrijstelling in de mededingingswetgeving te voorzien, ernstig wordt genomen. Volgen het FMB moet nog meer dan het HLG voorstelt, worden ingezet op oude marktregulerende instrumenten om prijsfluctuaties uit te vlakken.
Vertegenwoordigers van ngo’s zoals Oxfam, ABC (Arbeider-Boer-Consument, nvdr), Friends of the Earth, Wervel en SOS Faim kwamen hun steun betuigen met de melkveehouders. "Oxfam onderschrijft de eisen van de betogers en pleit voor een eerlijke prijs voor producenten in Noord én Zuid", licht Karolien Debel, beleidsmedewerker landbouw, het standpunt van de ngo toe. "Het Europees landbouwbeleid moet instrumenten ontwikkelen om de productie te reguleren waardoor producenten een eerlijke prijs krijgen en geen zuivelproducten worden geëxporteerd aan prijzen onder de productiekost", aldus Debel.