"Meer controle op gebruik landbouwgrond nodig"
nieuwsVroeger moesten landbouwers hun percelen twee keer laten registreren, bij de landbouwadministratie voor de premies en bij de VLM voor de Mestbankaangifte. Beide registraties waren niet foutenvrij. Zo was het algemeen bekend dat binnen de Mestbankregistratie niet-verpachte percelen werden aangemeld buiten medeweten en zonder toestemming van de eigenaar, zegt Sannen, die eraan toevoegt dat bij de toepassing van de eenmalige perceelsregistratie bij 20.980 van de in totaal 44.363 landbouwers inconsistenties werden vastgesteld, en bij 55.971 landbouwpercelen, of ruim 11 procent van het totaal aantal percelen.
Ook natuurterreinen in eigendom van de Vlaamse overheid en erkende terreinbeheerders krijgen te maken met inconsistenties. Dit expansief terreingebruik van de landbouwers wordt niet bestraft, maar juist drievoudig beloond: via de bijkomende opbrengst, de Europese subsidies en een verhoogde mestafzet. En als de landbouwer in kwestie een beheersovereenkomst afsluit, zelfs viervoudig. Sannen vreest dat foutieve aangiftes het maatschappelijk draagvlak van de landbouwsector zullen aantasten.
Via de verzamelvraag moeten landbouwers hun percelen aangeven op basis van recente luchtfotos, stelt Crevits. Naast systematische administratieve controles op onder meer de aangegeven perceelsoppervlakte, wordt elk jaar zon vijf procent van de landbouwers met toeslagrechten onderworpen aan controles ter plaatse. Daarbij worden ook percelen opgemeten met gps. Foutieve aangiftes worden zwaar gesanctioneerd, aldus de minister. Verder voert de Mestbank nog terreincontroles uit in het kader van het mestdecreet en de beheersovereenkomsten.
Dat is een verbetering ten opzichte van vroeger, meent Sannen. Maar het verandert niks aan de grond van het probleem dat boeren nog steeds gronden mogen laten registreren terwijl ze daar hoegenaamd geen recht op hebben. Ik ben erg teleurgesteld dat ook minister Crevits deze praktijken op hun beloop laat.(KS)