Mechelse Veilingen zien weer 8 procent van telers stoppen

In de jaarlijkse areaalenquête heeft acht procent van de actieve telers bij de Mechelse Veilingen aangegeven dat ze in 2008 hun bedrijfsactiviteiten hebben stopgezet of dit jaar geen groenten en fruit meer zullen aanvoeren. Het gaat met name om 74 van de in totaal 972 tuinders die aangeschreven werden. Ongeveer veertig procent van de stoppers is ouder dan zestig jaar. Daarnaast is er nog een grote groep telers jonger dan vijftig jaar die aangeven dat ze niet langer actief blijven.
3 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

In de jaarlijkse areaalenquête heeft acht procent van de actieve telers bij de Mechelse Veilingen aangegeven dat ze in 2008 hun bedrijfsactiviteiten hebben stopgezet of dit jaar geen groenten en fruit meer zullen aanvoeren. Het gaat met name om 74 van de in totaal 972 tuinders die aangeschreven werden.

Ongeveer veertig procent van de stoppers is ouder dan zestig jaar. Daarnaast is er nog een grote groep telers jonger dan vijftig jaar die aangeven dat ze niet langer actief blijven. Het aantal stoppers is vergelijkbaar met het aantal dat in dezelfde periode van vorig jaar werd geregistreerd door de Mechelse Veilingen. 

De stijgende kosten en een tegenvallende prijsvorming wegen al een hele tijd op de bedrijfsresultaten van de bedrijven. Door een aantal stoppende telers wordt de economische context dan ook aangehaald als verklaring om de activiteiten voortijdig te beëindigen. Bij de oudere stoppers wordt ook vaak de toenemende administratie in het kader van de lastenboeken als reden opgegeven.

De aanwezigheid van een wkk-installatie heeft tegenwoordig een belangrijke invloed op de bedrijfsresultaten, en dus ook op de teeltplanning voor dit jaar. Bij aubergine, paprika en tomaat is respectievelijk 80, 62 en 50 procent van het areaal van een dergelijke installatie voorzien. Bij komkommers daarentegen is slechts op zeven procent van het areaal een wkk-installatie aanwezig. Uit de areaalenquête blijkt wel dat nog een aantal telers plannen hebben om te investeren in warmtekrachtkoppeling.

Na een daling met acht procent vorig jaar zien de Mechelse Veilingen het tomatenareaal in 2009 opnieuw krimpen. Er is sprake van negen procent, waarbij dit keer het areaal met losse tomaten flink zou dalen, terwijl dat van de trostomaten standhoudt. Het totale areaal met losse tomaten is bij de telers van de Mechelse Veilingen echter nog altijd dubbel zo groot als de oppervlakte met trostomaten.

Het paprika-areaal daalde lichtjes in 2008, maar zou dit jaar toenemen met twaalf procent. De rode kleur neemt ruim de helft van de oppervlakte in, gevolgd door geel (23 pct) en groen (16 pct). Het areaal met komkommers krimpt met drie procent nadat vorig jaar al een forse daling met 16 procent opgetekend werd. De aanvoer van aubergines zou in 2009 stabiel blijven ondanks een daling van de oppervlakte met twintig procent.

De prijsvorming van kropsla was begin vorig jaar ondermaats. Na het rampjaar 2007 was dat voor een aantal slatelers een reden om af te haken. Hierdoor nam de aanvoer kropsla vorig jaar met vijf procent af. De aanvoer van andere slasoorten is daarentegen wel lichtjes gestegen. Die trend wordt dit jaar verdergezet.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek