Maatregelen bruinrot blijven gelden in 42 gemeenten
nieuwsIn het beschermingsgebied is het verboden om oppervlaktewater te gebruiken bij één van deze teelten. Voor de beregening van andere teelten is dat wel toegelaten, mits alle nodige voorzorgen genomen worden om te beletten dat aardappelpercelen met dat oppervlaktewater in aanraking komen. Aardappelvelden mogen beregend worden met ander water indien de daartoe gebruikte installatie vooraf volledig en grondig gespoeld werd.
Elke aardappelteler die in het beschermingsgebied gevestigd is, moet vóór 30 april aangifte doen van al zijn met aardappelen beteelde percelen met een oppervlakte van meer dan tien aren. Ze moeten ook de teeltrotatie respecteren: aardappelen mogen niet meer dan één keer om de drie jaar op hetzeflde perceel geteeld worden.
Op de verantwoordelijkheid van de telers kan voor de beregening van tomaten en aubergines oppervlaktewater uit een vergaarbekken gebruikt worden. Dan moeten wel een reeks voorwaarden nageleefd worden. Zo moet het vergaarbekken in kwestie vrij zijn van waardplanten van de bruinrotbacterie, de nodige analyses moeten uitgevoerd worden en bij het Voedselagentschap moet een aangifte ingediend worden vóór 30 april. Het vergaarbekken moet gevuld zijn met regen- of grondwater. Wanneer het gevuld wordt met oppervlaktewater, moet het water minstens 48 uur opgeslagen worden alvorens gebruik bij de teelt van tomaten en aubergines is toegelaten.
Bruinrot is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Ralstonia solanacearum. Fytosanitaire maatregelen zijn de enige manier om de ziekte te voorkomen of in te dammen. Gebruik van schoon pootgoed en een ruime vruchtwisseling zijn daarom aangewezen. Net zoals ringrot is bruinrot ongevaarlijk voor de mens. Beide ziekten hebben de status van quarantaine-organisme, wat betekent dat bij vaststelling ervan de EU zeer strenge bestrijdingsmaatregelen oplegt.