Lutgen presenteert noodplan voor Waalse melkveehouders

De Waalse landbouwminister Benoît Lutgen heeft een reddingsplan uitgewerkt voor de melkveehouderij. Het bestaat uit acht actiepunten, waaronder toegang tot overbruggingskredieten, een heroriëntering van het onderzoek, de lancering van een promotiecampagne en de uitkering van premies in het kader van de regeling voor achtergestelde regio’s.
4 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Waalse landbouwminister Benoît Lutgen heeft een reddingsplan uitgewerkt voor de noodlijdende melkveehouderij. Het bestaat uit acht actiepunten, waaronder toegang tot overbruggingskredieten, een heroriëntering van het onderzoek, extra promotie en de uitkering van premies in het kader van de regeling voor achtergestelde regio’s.

In heel Europa kampen de melkveehouders met lage prijzen. De oorzaak is een forse daling van de vraag. Volgens Lutgen wordt het huidige overaanbod in de hand gewerkt door de systematische verhoging van de melkquota, met de bedoeling om ze tegen 2015 helemaal te laten verdampen. "Daarom hebben naast Wallonië zeven EU-lidstaten er op de jongste landbouwraad op aangedrongen om de verhoging van de quota te schorsen", zegt Lutgen.

De minister belooft dat hij voluit zal blijven ijveren voor het behoud van marktinstrumenten, die de familiale melkveebedrijven een stabiel inkomen zouden moeten bezorgen. Van een bijsturing van het quotumbeleid wil de Commissie vooralsnog helemaal niet weten, en dus heeft Lutgen zelf steunmaatregelen uitgewerkt. "We doen nu echt alles wat mogelijk is, want Europa legt een steunplafond op van 7.500 euro per landbouwbedrijf over een periode van drie jaar".

In het nieuwe plan wordt een fonds gereserveerd voor overbruggingskredieten. Boeren die reeds een dergelijk krediet kregen in het kader van de steunmaatregelen tegen blauwtong krijgen uitstel van betaling. Dat geldt ook voor leningen die aangegaan werden in het kader van investeringsdossiers. Daarnaast zal 500.000 euro besteed worden aan een promotiecampagne voor melk.

Het onderzoek naar zuivelproducten met toegevoegde waarde krijgt een duwtje in de rug. Er komt ook geld voor onderzoek naar de precieze productiekost van melk op de Waalse landbouwbedrijven, met het oog om die te doen dalen. Er komt ook een uniek informatieloket dat Waalse melkveehouders wegwijs zal maken in alle diensten die de overheid verstrekt. De zoogkoeienpremie zal versneld uitbetaald worden en er wordt ook teruggegrepen naar premies voor achtergestelde gebieden.

Via het Overlegcomité wil Lutgen bijkomende maatregelen aankaarten bij de federale overheid. Daarbij mikt de Waalse landbouwminister op een bevriezing van de bijdragen aan het Voedselagentschap, een uitstel van betaling van sociale bijdragen en een daling van de belastingsdruk op toegekende premies.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek