Ludieke actie hekelt stuntprijzen van supermarktketens

Aan de ingang van het Ring Shopping Center in Kortrijk hebben land- en tuinbouwers dinsdagochtend actiegevoerd om een hogere prijs te krijgen voor hun producten. Nadat de melkveehouders eerder een toeslag konden bedingen bij Fedis, willen Boerenbond en Groene Kring dat de onderhandelingen meteen verdergezet worden voor alle andere sectoren.
14 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49

Aan de ingang van het Ring Shopping Center in Kortrijk hebben land- en tuinbouwers dinsdagochtend actiegevoerd om een hogere prijs te krijgen voor hun producten. Nadat de melkveehouders eerder een toeslag konden bedingen bij Fedis, willen Boerenbond en Groene Kring dat de onderhandelingen met de distributiesector meteen verdergezet worden voor alle andere sectoren.

Een vijftigtal tractoren kwam dinsdagvoormiddag naar het Ring Shopping Center in Kortrijk. De boeren voerden er op een ludieke manier actie. Even trokken ze met een levende koe het complex binnen, maar alles verliep rustig. Ook kippen en varkens werden bij de actie betrokken. De landbouwers organiseerden ter plaatse een bescheiden boerenmarkt, waarbij ze hun producten verkochten aan een faire prijs.

"Dit betekent niet aan kostprijs, maar wel aan een prijs waarbij boeren een realistisch inkomen krijgen. Met de actie wilden we de consumenten bewust maken van hetgeen een faire prijs in de praktijk betekent", aldus woordvoerder Joachim Kerckhove van Groene Kring. De actievoerders hadden een lijst opgemaakt met wat de faire prijs per product op dit ogenblik is. 

In het warenhuis Carrefour kleefden ze stickers op voorverpakte vlees- en melkproducten, met daarop de slogan 'Stuntprijs op de kap van de boer!'. De actie van de landbouwers was in de eerste plaats gericht tegen Fedis, de federatie van de distributiesector. De boeren vestigden er nogmaals de aandacht op het feit dat ze al vele maanden zware verliezen lijden. "Onze indruk is bovendien dat Fedis een akkoord gesloten heeft over de melkprijs om daarmee de boeren te sussen", zegt Kerckhove.

Ook aan Europa vragen de boeren afdoende maatregelen. Ze stellen dat een duurzame Europese landbouw even belangrijk is als een sterke banksector. De voorbije maanden heeft de Europese Commissie het ondanks herhaaldelijk aandringen van ons land nagelaten om de varkenshouderij te ondersteunen met exportsubsidies. "Daardoor ging veel tijd verloren, terwijl steeds meer varkenshouders in nood verkeren", weet Kerckhove.

In de federale kamercommissie die onder meer bevoegd is voor Landbouw werd dinsdagnamiddag een hoorzitting georganiseerd over de prijzenproblematiek in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Vijf landbouworganisatie kwamen aan het woord: Boerenbond, ABS, VAC, FWA en Fugea. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek