"Landbouwinkomen op twee jaar tijd gehalveerd"

Het inkomen van alle Vlaamse land- en tuinbouwers samen is op twee jaar tijd meer dan gehalveerd. Na een daling met 46 procent in 2008, is het globale inkomen in 2009 nog eens met 8 procent gedaald. Dat meldt Boerenbond vrijdag op basis van gegevens tot en met november.
18 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:52
Lees meer over:

Het inkomen van alle Vlaamse land- en tuinbouwers samen is op twee jaar tijd meer dan gehalveerd. Na een daling met 46 procent in 2008, is het globale inkomen in 2009 nog eens met 8 procent gedaald. Dat meldt Boerenbond vrijdag op basis van gegevens tot en met november.

Hoewel 2009 een ideaal productiejaar was, daalde het Vlaamse land- en tuinbouwinkomen opnieuw. Dat heeft alles te maken met spectaculaire prijsdalingen, aldus Boerenbond. Daardoor daalde de globale omzet van de Vlaamse agrarische sector met bijna 11 procent tegenover 2008, tot zowat 4,5 miljard euro. De directe kosten daalden dit jaar met 13 procent, maar liggen nog altijd hoger dan in 2007.

Voor de plantaardige sectoren wordt een omzetdaling genoteerd van 12 procent. In de akkerbouw vielen de opbrengsten die jaar mee, maar de prijsdalingen voor granen, aardappelen, suikerbieten en vlas zorgen niettemin voor een omzetdaling. In de groentesector lagen prijsdalingen voor glasgroenten en champignons aan de basis van een aanzienlijke inkrimping van de omzet. De fruitsector wordt geconfronteerd met een scherpe daling van de prijzen voor appelen en peren.

In de dierlijke sectoren is volgens Boerenbond de omzet gedaald met 10 procent, voornamelijk als gevolg van de sterke prijsdaling voor melk (-36 procent). Daarnaast werd ook een relatief belangrijke prijsdaling van 7 procent opgetekend voor varkensvlees. Alle sectoren leiden onder de crisis, die vooral voelbaar is op de exportmarkten. Door muntdevaluaties werden de Vlaamse landbouwproducten dertig procent duurder in Polen, Engeland en Rusland.

Omdat er ook 4 procent minder mensen werken in de sector, ligt de daling van het inkomen per persoon iets lager dan de globale inkomensdaling. "Het gemiddelde jaarinkomen in de Vlaamse land- en tuinbouw strandt op 14.269 euro, een daling van 4 procent tegenover 2008. Dat is 64 procent onder het inkomen van de gemiddelde loon- en weddetrekkende in ons land", luidt het.

"De situatie is dramatisch en onze bedrijven kunnen elke steun, van welke aard ook, meer dan ooit gebruiken", voegt Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Boerenbond, eraan toe.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek