Landbouw niet langer struikelblok voor WTO-akkoord?

nieuws
Een week geleden publiceerden de WTO-voorzitters van de werkgroepen landbouw en industriële goederen nieuwe teksten. Hoewel de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie spaarzaam zijn met commentaar, blijkt steeds duidelijker dat de problemen in het landbouwdossier zo goed als opgelost zijn. De cruciale vraag is nu in welke mate Brazilië, China, India en andere ontluikende economieën bereid zijn hun invoertaksen op industriële goederen te laten dalen, schrijft De Tijd.
16 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:41
In welke mate zijn Brazilië, China, India en andere ontluikende economieën bereid hun importtaksen op industriële goederen te laten dalen? Het antwoord op die vraag is bepalend voor de slaagkansen van de Doha-ronde binnen de Wereldhandelsorganisatie, oordeelt De Tijd.

Een week geleden publiceerden de voorzitters van de werkgroepen landbouw en industriële goederen nieuwe teksten. Die teksten moeten uitmonden in een breed politiek akkoord over de liberalisering van de wereldhandel voor beide soorten goederen. Hoewel de lidstaten van de WTO spaarzaam zijn met commentaar, blijkt steeds duidelijker dat de problemen in het landbouwdossier zo goed als opgelost zijn. Europa laat zowel de interne subsidies als de importtarieven op voedsel uit derde landen substantieel dalen.

Van de opkomende economieën wordt vooral verwacht dat zij hun tarieven op industriële goederen laten dalen. Landen als Brazilië en India beschermen hun eigen industrie via hoge importtarieven. Europa en de Verenigde Staten willen die niet aanvaarden. De 'echte' ontwikkelingslanden kunnen nog rekenen op een gunstbehandeling, maar de opkomende economieën moeten ook 'betalen' voor het welslagen van de Doha-ronde.

Het probleem ligt niet zozeer bij de verlaging van de tarieven, maar wel bij de uitzonderingen. In de WTO is er een traditie dat tariefverlagingen niet voor alle goederen moeten gelden. Voor 'gevoelige producten' mag een uitzondering in het leven geroepen worden. De vraag is hoeveel 'gevoelige producten' er mogen zijn. In een eerste voorstel was tien procent bepaald, maar dat cijfer is gesneuveld. Zowel de rijke landen als de opkomende economieën vinden dat een stap achteruit.

Een akkoord is zeer dringend. Na een hele reeks deadlines gemist te hebben, is het nu de bedoeling de onderhandelingen af te ronden vooraleer George W. Bush het Witte Huis verlaat. De nieuwe Amerikaanse president moet dan dat akkoord laten ratificeren, maar zal geen wijzigingen aan de tekst kunnen doordrukken.

Of die timing kan worden aangehouden, is twijfelachtig. Er blijven nog vele meningsverschillen. Zodra de grote politieke knopen zijn doorgehakt, moet alles nog technisch uitgeschreven worden.Maandag vergaderen de Europese ministers van zowel Handel als Landbouw over de Doha-onderhandelingen.(KS)

Meer informatie: Agriculture text

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek