"Landbouw en groenbeleid kunnen bij-vriendelijker"
nieuwsEind augustus zijn imkers al druk in de weer om hun bijen klaar te maken voor de winter. Dat vereist de nodige zorg want een kwart van de bijen in Vlaanderen overleefde de winter van 2010 niet. De Groen!-fractie in het Vlaams Parlement gaat daarom een resolutie indienen met maatregelen waar de bijen profijt van hebben. Het gaat om ondersteuning voor de imkers en bij-vriendelijke maatregelen voor overheden en landbouwers.
Volgens het Informatiecentrum voor de Bijenteelt nemen honingbijen en wilde bijen in de tuinbouw gemiddeld 80 procent van de bestuiving voor hun rekening. Door de bestuiving van cultuurgewassen vertegenwoordigt de honingbij in België een economische waarde van 344 miljoen euro, of 10 procent van de toegevoegde waarde in de landbouwsector. Daarnaast hebben bijen ook een belangrijke functie als bestuivers in de natuur.
De laatste jaren hebben bijen het echter steeds moeilijker om te overleven. Een bijensterfte van 10 procent wordt als normaal beschouwd. Maar volgens de ‘Monitor Bijensterfte 2010’ van het Informatiecentrum overleefde in Vlaanderen 26 procent van de bijen de winter niet. In 19 gemeenten werden zelfs meer dan 50 procent dode bijenvolken geteld. Dit fenomeen, ook de ‘bijenverdwijnziekte’ genoemd, wordt sinds 2003 wereldwijd vastgesteld.
“Bijen zijn essentieel voor de biodiversiteit en de landbouw: ze verdienen meer ondersteuning dan nu het geval is,” meent Dirk Peeters van Groen!. Samen met zijn collega Hermes Sanctorum gaat hij daarom een resolutie indienen die pleit voor meer investeringen in de omkadering van onze imkers.
Specifiek opgeleide Mina-werkers moeten zorgen voor een professionalisering en extra ondersteuning van de sector die vooral uit hobby-imkers bestaat. Initiatieven om het Vlaamse imkerskorps, gemiddeld 55 jaar oud, te verjongen, achten zij ook aangewezen. Het onderzoek naar wilde bijen in Vlaanderen verdient volgens de resolutie meer middelen. Extra ondersteuning van het Praktijkcentrum Bijenteelt kan de actuele kennis beter overdragen op de imkers.
Voor de bestrijding van de varroamijt zijn er een aantal milieuvriendelijke biochemische oplossingen, zoals oxaalzuur, die momenteel nog niet officieel gebruikt mogen worden, zodat Groen! om een erkenning van die producten vraagt. In één adem vraagt zij meer onderzoek naar biotechnische bestrijdingsmethoden van de varroamijt.
Vervolgens vraagt de partij dat de landbouw bij-vriendelijker wordt. "Zo moet het gebruik van neonicotinoïden zoals de zaadbehandeling gaucho (imidacloprid) verboden worden en willen we landbouwers stimuleren om af te stappen van monoculturen. Hectaren aan akkers vol maïs, dat is voor een bij het equivalent van een woestijn, daar kan ze nauwelijks wat bruikbaar stuifmeel vinden", illustreert Peeters.
Bij de beheerovereenkomsten die VLM met landbouwers afsluit, suggereert de resolutie om de noden van inheemse bijen en honingbijen ook op te nemen. Tot slot worden de Vlaamse regering en de lokale overheden aangemaand om bijvriendelijke maatregelen te nemen en te kiezen voor bijvriendelijke planten en bomen bij nieuwe groenaanplantingen.