"Lage prijzen ontmoedigen investeringen in landbouw"

Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft de alarmbel geluid over de lage prijzen voor landbouwgrondstoffen op de wereldmarkt. Die zorgen er immers voor dat de broodnodige investeringen in de landbouwsector achterwege blijven. "De voedselcrisis is duidelijk nog niet voorbij", aldus Pillay. Volgens Amnesty International moet de VN-Mensenrechtenraad zelf actiever optreden wanneer regeringen buitenlandse voedselhulp aan banden leggen, zoals onlangs gebeurde in Soedan.
16 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft de alarmbel geluid over de lage prijzen voor landbouwgrondstoffen op de wereldmarkt. Die zorgen er immers voor dat de broodnodige investeringen in de landbouwsector achterwege blijven. "De voedselcrisis is duidelijk nog niet voorbij", aldus Pillay.

De VN-commissaris betreurt dat allerlei inspanningen om de honger te verzachten en het recht op voedsel te promoten nauwelijks geleid hebben tot concrete actie op het terrein. Ondanks de prijsdalingen voor voedsel lijden honderden miljoenen mensen nog altijd honger. Volgens cijfers van de FAO kampen meer dan dertig landen met problemen inzake de voedselvoorziening.

De Belgische VN-gezant voor het recht op voedsel, Olivier De Schutter, heeft de VN-Mensenrechtenraad ervoor gewaarschuwd dat de landbouwprijzen de komende jaren volatiel blijven en dat regeringen de voedselzekerheid bovenop de politieke agenda moeten plaatsen. "De grote prijsschommelingen zullen aanhouden, en dus moeten we er ons beter op voorbereiden", aldus De Schutter, die pleit voor meer efficiënte voedselhulp en meer evenwichtige handelsregels.

Veel diplomaten zijn blij met de aandacht die de VN-Mensenrechtenraad besteedt aan de voedselcrisis, maar een aantal ngo's dringt er op aan dat de problematiek vanuit een brede invalshoek benaderd wordt. Zo moet volgens Amnesty International meer druk gezet worden op regeringen die beletten dat noodhulp ter plaatse raakt. Daarbij wordt verwezen naar Soedan, dat onlangs nog hulporganisaties het land uitzette.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek