LTO wil nieuwe superheffing vermijden

De Nederlandse melkveehouders moesten vorig jaar een superheffing ophoesten van bijna veertig miljoen euro. Om dergelijk scenario straks te vermijden, dringt de landbouworganisatie LTO er op aan dat de aangekondigde verlaging van de vetcorrectie nog in het lopende melkjaar zou worden toegepast. Uit ramingen van de Europese Commissie blijkt dat de huidige melkproductie in de EU-25 nauwelijks stijgt.
13 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

De Nederlandse melkveehouders moesten vorig jaar een superheffing ophoesten van bijna veertig miljoen euro. Om dergelijk scenario straks te vermijden, dringt de landbouworganisatie LTO er op aan dat de aangekondigde verlaging van de vetcorrectie nog in het lopende melkjaar zou worden toegepast.

In de EU-lidstaten riskeren melkveehouders een boete als ze meer melk leveren dan hun individuele melkquotum. Bij onze noorderburen liep de superheffing in het melkjaar 2007-2008 op tot 39,9 miljoen euro, een pak meer dan de 8,8 miljoen euro het jaar voordien. Omdat de melkquota in 2015 toch afgeschaft worden, wil LTO koste wat het kost voorkomen dat dit jaar opnieuw tientallen miljoenen uit de Nederlandse rundveehouderij zouden wegvloeien.

Dat is mogelijk door het quotum op te trekken. Eind vorig jaar hebben de landbouwministers beslist om het quotum de komende jaren telkens met één procent te verhogen. In 2010 en 2012 volgen tussentijdse evaluaties om na te gaan of de quota niet extra moeten uitgebreid worden. Maar in Nederland aast men dus op een snellere verhoging van het quotum.

Een onmiddellijke verlaging van de vetcorrectie zou het quotum doen stijgen en zou volgens het LTO zeker niet leiden tot een forse stijging van de melkproductie, "omdat de resterende periode van het melkprijsjaar daarvoor te kort is". Vooral van belang is dat de quotumkosten dalen, meent vakgroepvoorzitter Siem Jan Schenk.

Uit ramingen van de Europese Commissie blijkt dat de huidige melkproductie in de EU-25 nauwelijks stijgt. In de eerste helft van dit quotumjaar is de productie met slechts 0,2 procent toegenomen. Dat is opmerkelijk weinig aangezien het quotumsysteem ruimte biedt om de melkproductie te verhogen. De Europese melkproductie zou dit jaar vijf miljard kilo onder de toegestane hoeveelheid blijven.

In landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en ook enkele Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië wordt steeds minder gemolken. Net als bijvoorbeeld Denemarken en Ierland, pleit Nederland al geruime tijd voor een extra quotumuitbreiding. Deze lidstaten vinden de uitkomst van de 'health check' van het Europees landbouwbeleid ontoereikend. De voorbije jaren hebben Nieuw-Zeeland en de VS wereldwijd markten ingepikt, die voordien bediend werden vanuit Europa.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek