nieuws

"Kwaliteitsbewaking bijproducten grote uitdaging"

nieuws
De met dioxine besmette aardappelschillen van de McCain-fabriek in Nederland kwamen als diervoeder bij veebedrijven terecht. In ons land hergebruikt de veehouderij jaarlijks twee miljoen ton waardevolle nevenproducten uit de voedingsindustrie, die anders op de vuilnisbelt belanden. "Een nobel principe, maar de kwaliteitsbewaking van die nevenstromen is een grote uitdaging voor de veevoedersector", zegt Piet Vanthemsche, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap, in een gesprek met Vilt.
3 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De met dioxine besmette aardappelschillen van de McCain-fabriek in Nederland werden als diervoeder naar veebedrijven getransporteerd. In ons land hergebruikt de veehouderij jaarlijks twee miljoen ton waardevolle nevenproducten uit de voedingsindustrie, die anders op de vuilnisbelt belanden. "Een nobel principe, maar de kwaliteitsbewaking van die nevenstromen is een grote uitdaging voor de veevoedersector", zegt Piet Vanthemsche, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap, in een gesprek met Vilt.

Volgens frietenfabrikant McCain is de voedselveiligheid nooit in gevaar geweest. Het bedrijf heeft de besmette mergelklei sinds zondag uit de sorteermachines verwijderd. Volgens een woordvoerder raakte de mergelklei tijdens het sorteren enkel de buitenkant van de aardappelen. Daardoor kon de binnenkant, waarvan de frieten en aardappelschijfjes worden gemaakt, niet verontreinigd raken. Zorgenkind waren de aardappelschillen die als veevoeder verhuisden naar landbouwbedrijven in de buurt van Lelystad.

Als gevolg van de dioxinecrisis in 1999 is in ons land de bewustmaking rond de kwaliteit van diervoeder er sneller gekomen dan elders in Europa. Bij het Voedselagentschap hebben de producenten, handelaars en transporteurs van diervoeder intussen een sectorgids voor autocontrole ingediend waarin de kwaliteitsbewaking over alle aangewende nevenstromen uit de voedingsindustrie vervat zit.

Een voorbeeld van een bijproduct dat veel gebruikt wordt in de veehouderij is bietenpulp. De groei van melkzuurbacterieën in ingekuilde bietenpulp zorgt voor een hoogwaardig stabiel voedingsproduct voor melkkoeien. "Elk jaar geeft ons laboratorium meer dan 25.000 euro uit voor de interne en externe analyses op de GMP-gecertificeerde pulp", zegt Bruno Van der Jeugt, kwaliteitsmanager bij suikerfabrikant Iscal Sugar. "Iedere levering wordt vergezeld van een certificaat dat de analyseresultaten vermeldt".

Volgens Vanthemsche is de Belgische wetgeving over traceerbaarheid uniek in Europa. "Maar dat neemt niet weg dat de kwaliteitsbeheersing van de bijproducten uit de voedingsnijverheid in de nabije toekomst het grootste knelpunt wordt voor de mengvoedersector".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek