Knoeide Dion Vandewiele met voedselveiligheid?
nieuwsHet parket in Gent opende in oktober 2002 een onderzoek naar mogelijke inbreuken op de voedselveiligheid bij het eierverwerkende bedrijf Dion Vandewiele in Zulte. Er waren vermoedens dat het bedrijf bedorven eieren verwerkte. Dion Vandewiele bewerkt dagelijks miljoenen eieren tot poeders en vloeistoffen voor dierlijke en menselijke voedingsproducten zoals cake en mayonaise. Tot zijn klanten rekende het bedrijf voedingsproducenten als Kraft en Campbell Foods Belgium, het vroegere Devos Lemmens.
Ondertussen is het onderzoek afgerond. Het parket in Gent wil Dion Vandewiele samen met andere bestuurders en een aantal ex-werknemers doorverwijzen naar de correctionele rechtbank wegens geknoei op grote schaal met de voedselveiligheid. De gedelegeerd bestuurder wordt verdacht van schriftvervalsing, bedrog in de koopwaar, vervalsing van voedingsmiddelen, inbreuken tegen de voedselveiligheid en zwendel in afvalproducten.
Naar verluidt werden duizenden kilo's eieren, die zelfs niet meer geschikt waren voor dierenvoeding, in producten voor menselijke voedingsmiddelen verwerkt. Er is ook sprake van het mengen van afgekeurde eieren in afgelegen Franse schuren en het illegaal mengen van kippen, eenden- en ganzeneieren, het illegaal toevoegen van sojaolie en het onrechtmatige gebruik van bebroede en vuile eieren.
De raadsman van Dion Vandewiele, Walter Van Steenbrugge, ontkent de aantijgingen. "Er is niets van aan. De door ons aangestelde experts maken brandhout van de verslagen van de onderzoekers", zegt Van Steenbrugge. De vermoedelijke inbreuken op de voedselveiligheid dateren van voor april 2003, dus voor de familie Brackx in het bedrijf stapte. Van hen is niemand in verdenking gebracht.
Volgende week woensdag beslist de raadkamer in Gent of de verdachten zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Als dat gebeurt, riskeren Dion Vandewiele, enkele co-bestuurders en ex-werknemers gevangenisstraffen en fikse geldboetes.