nieuws

Kiemgroenten risicovol met oog op herhaling EHEC-crisis

nieuws
Na de EHEC-epidemie deze zomer heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA kiemgroenten aan een grondig onderzoek onderworpen. "Kiemgroenten worden vaak rauw geconsumeerd zodat het insluipen van salmonella en E.coli bij de teelt, opslag en verkoop vermeden moet worden om het risico op nieuwe epidemies uit te sluiten", luidt het.
28 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Na de EHEC-epidemie deze zomer heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA kiemgroenten aan een grondig onderzoek onderworpen. "Kiemgroenten worden vaak rauw geconsumeerd zodat het insluipen van salmonella en E.coli bij de teelt, opslag en verkoop vermeden moet worden om het risico op nieuwe epidemies uit te sluiten", luidt het.

Vanwege de epidemies die Duitsland en Frankrijk het voorbije jaar troffen, vroeg de Europese Commissie een risico-analyse van kiemgroenten. Binnen en buiten Europa was het niet de eerste keer dat besmette kiemgroenten de bron waren van een ziekte-epidemie. Volgens het BIOHAZ (Biological Hazards) -panel van EFSA zijn salmonella en E.coli de voornaamste ziekteverwekkers. Een minimum aan bacteriën in de zaden volstaat opdat de kiemgroenten besmettingsgevaarlijk zouden zijn.

Het BIOHAZ-panel concludeert dat kiemgroenten een verhoogd risico voor de voedselveiligheid inhouden. Kiemgroenten worden opgekweekt bij hoge temperaturen en dito vochtigheid, wat de verdere verspreiding van bacteriën in de hand werkt. "De productieketen neemt beter extra voorzorgsmaatregelen", luidt het advies, "want een besmet lot kiemgroenten traceren bij een epidemie wordt een hele uitdaging voor een product dat zo uitgebreid verhandeld wordt." EFSA pleit tevens voor een campagne die de consumenten, in het bijzonder zij die thuis kiemgroenten telen, informeert omtrent de gevaren.

Meer info: EFSA-advies kiemgroenten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek