IWT besteedt 14 miljoen euro aan landbouwonderzoek

Door de voedselcrisis is een verhoging van de voedselproductie opnieuw aan de orde van de dag. Of dit de Vlaamse regering inspireert om nog meer middelen te reserveren voor landbouwonderzoek? "Voor het land- en tuinbouwprogramma van het IWT is nu al een budgettaire enveloppe voorzien van 9,6 miljoen euro", antwoordde Vlaams minister van Economie Patricia Ceyssens op een vraag van parlementslid Jos De Meyer. Daarnaast zijn er bij het IWT nog enkele financieringskanalen waar de agrarische sector van gebruik kan maken.
16 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
Door de voedselcrisis is een verhoging van de voedselproductie opnieuw aan de orde van de dag. Of dit de Vlaamse regering inspireert om nog meer middelen te reserveren voor landbouwonderzoek? "Voor het land- en tuinbouwprogramma van het IWT is nu al een budgettaire enveloppe voorzien van 9,6 miljoen euro", antwoordde Vlaams minister van Economie Patricia Ceyssens (Open Vld) op een vraag van CD&V-parlementslid Jos De Meyer. Daarnaast zijn er bij het IWT nog enkele financieringskanalen waar de agrarische sector van gebruik maakt. Die leverden in 2007 een bijkomend budget op van 5,1 miljoen euro.

Ceyssens benadrukt dat het IWT-budget voor collectief landbouwonderzoek hoog is in vergelijking met fondsen die naar andere sectoren vloeien. "Als we de vergelijking maken met de andere IWT-programma's die gericht zijn op de ondersteuning van het collectief onderzoek in Vlaanderen, dan stellen we vast dat vorig jaar in het kader van het Tetra-fonds 7,3 miljoen euro subsidie werd toegekend, en voor projecten van VIS-Collectief Onderzoek gaat het om een bedrag van 6,1 miljoen euro. Beide programma's zijn gericht op alle economische sectoren".

Dit jaar werden door het IWT twaalf nieuwe projecten voor landbouwonderzoek goedgekeurd. In acht gevallen gaat het om initiatieven die "duidelijk gericht zijn op een meer duurzame land- en tuinbouwproductie". Samen zijn ze goed voor een subsidie van bijna drie miljoen euro. Op vraag van het Platform voor Landbouwonderzoek werd eind vorig jaar trouwens overleg opgestart rond de evaluatie- en selectieprocedure van het programma voor landbouwonderzoek van het IWT.

"Naar analogie met de andere collectieve programma's werd een beter gestructureerde handleiding opgesteld en werd ten behoeve van de aanvragers een template uitgewerkt met een logische opbouw. Na de ontvankelijkheidsanalyse zal aan de aanvragers eveneens de mogelijkheid geboden worden om hun projectvoorstel te komen toelichten aan een IWT-adviseur", aldus Ceyssens.

Op de vraag of tijdens deze legislatuur nog extra financiële inspanningen zullen geleverd worden voor het landbouwonderzoek, merkt de minister op dat het Platform voor Landbouwonderzoek momenteel de behoeften voor het agrarisch onderzoek aan het uittekenen is tot 2020. In een Witboek voor Landbouwonderzoek zal aangegeven worden welke thema's, sectoren of onderzoeksvragen prioriteit krijgen. "Het lijkt me daarom voorbarig om in afwachting van de aanbevelingen nu reeds bijkomende inspanningen te voorzien", besluit Ceyssens.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek