ILVO zet belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij
nieuwsVia onderzoek, vernieuwingen en dienstverlening wil het Instituut voor Landbouw-en Visserijonderzoek bijdragen aan een betere competitiviteit van landbouw en visserij, meer duurzaamheid en een bredere kennis inzake voedselzekerheid en voedselveiligheid. In zijn activiteitenverslag geeft ILVO een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten uit 2010.
Van Bockstaele noemt 2010 een scharnierjaar voor ILVO omdat de beheerovereenkomst 2011-2015 en het onderzoeksprogramma 2011-2013 werden opgesteld. "Zij operationaliseren onze strategische doelstellingen en de beleidsbrief van de Vlaamse minister van Landbouw", legt hij uit. Door processen te vereenvoudigen, kon ILVO het niveau van de onderzoeksprojecten op peil houden en zelfs nieuwe taken opnemen binnen stringente budgettaire limieten. "Gedrevenheid en open samenwerking hebben opnieuw geleid tot een stijging van het projectonderzoek, een positieve personeelsenquête en nog betere performantie-indicatoren", zegt administrateur-generaal Erik Van Bockstaele.
De vernieuwing van de ILVO-infrastructuur blijft de grote uitdaging voor de volgende jaren. Van Bockstaele verwacht een efficiëntieverhoging op dit front omdat ILVO de middelen voor infrastructuur en onderhoud van de gebouwen in eigen handen krijgt. "Een meerjarenplan voor broodnodige werkzaamheden om de historische achterstand stap voor stap weg te werken, wordt daarmee realistisch", aldus de administrateur-generaal.
De nieuwe infrastructuur moet ILVO beter wapenen voor zijn taak: de uitvoering en coördinatie van beleidsonderbouwend wetenschappelijk onderzoek en de daaraan verbonden dienstverlening met het oog op een duurzame landbouw en visserij in economisch, ecologisch en maatschappelijk perspectief. Steunend op wetenschappelijke disciplines zal ILVO daarvoor de kennis opbouwen die nodig is voor de verbetering van producten en productiemethoden, voor de bewaking van de kwaliteit en de veiligheid van de eindproducten en voor de verbetering van beleidsinstrumenten als basis van sectorontwikkeling en agrarisch plattelandsbeleid.
Concreet vertaalde zich dat in 2010 in toekomstgericht onderzoek naar het gebruik van snelgroeiende gewassen zoals miscanthus voor energiewinning, naar de impact van vervuiling op de Noordzeegarnaal, de identificatie van bacteriën op planten via streepjescodes, de studie van de bodem als fundament voor een gezonde landbouw, de genetische ontrafeling van de azalea, het meetbare welzijn van vleeskippen, enz.
Meer info: ILVO Activiteitenverslag 2010