Handelsoorlogen rond biobrandstof in het verschiet?
nieuwsDe lidstaten hebben donderdag met de Commissie en het EU-parlement afspraken gemaakt over een snelle besluitvorming voor het klimaatpakket. Nog voor de Europese verkiezingen van midden 2009 moeten de normen inzake hernieuwbare energie en verminderde CO2-uitstoot goedgekeurd zijn. In diverse landen buiten Europa weerklinkt intussen wantrouwen. Zo vrezen tropische landen de gevolgen van strengere normen voor biobrandstoffen.
Europa wil zeker zijn dat de voordelen van die brandstoffen beduidend groter zijn dan de nadelen. Wie tropisch regenwoud platbrandt om palmbomen te planten, zal zijn palmolie niet in Europa kunnen verkopen. Volgens de betrokken landen en bedrijven is dat een niet-tarifaire handelsbelemmering. Ook met de VS heeft Europa een conflict over biobrandstof omdat de Amerikaanse regering een belastingvoordeel aan exporteurs van biobrandstof geeft. Volgens de Europese Unie is dat oneerlijke concurrentie tegenover de eigen Europese biobrandstof.
In de VS groeit intussen de overtuiging dat het eigen klimaatbeleid niet deugt. Vrijwillige ingrepen moeten worden vervangen door verplichte normen. Zo dreigt een elektriciteitstekort omdat de producenten geen nieuwe centrales durven te bouwen uit vrees voor verplichte quota voor de uitstoot van CO2. Zeker onder de volgende VS-president lijken normen voor die CO2-uitstoot haalbaar. Amerikaanse bedrijven sluiten zich daarom aan bij een pleidooi dat ook in Europa weerklinkt.
Vooral de Franse president Sarkozy pleit voor de invoering van een CO2-importbelasting. Energie-intensieve producten uit landen die zich niet storen aan de Kyoto-afspraken zouden extra belast worden. Op die manier zou het concurrentienadeel van de strenge Europese normen voor de eigen bedrijven worden weggewerkt. Volgens de regels van de WTO mag een land haar markt afschermen om milieuredenen. Of zo'n importtaks aanvaardbaar is, wil de woordvoerster van WHO-baas Pascal Lamy niet zeggen.
In de WTO wordt momenteel enkel officieel onderhandeld over een verlaging van de importtarieven voor milieuvriendelijke goederen. De VS en de EU willen die beperken tot technologische goederen, Brazilië wil ook lagere tarieven voor biobrandstof. Die tegenstelling blokkeert de gesprekken.(KS)
Poll: Vindt u dat Europa voluit de kaart van de biobrandstoffen moet trekken?