'Glazen huis van de wetenschap' officieel geopend

nieuws
Vlaams minister voor Landbouw Kris Peeters heeft vrijdag bij ILVO-Plant in Melle een nieuwe onderzoeksserre geopend. De bouw van het ‘glazen huis van de wetenschap’ is een initiatief van de Vlaamse overheid, in samenwerking met ILVO, UGent en HoGent. Het complex telt 800 m² laboratoria en 3.650 m² serre, opgedeeld in 47 compartimenten.
13 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:00
Lees meer over:

Vlaams minister voor Landbouw Kris Peeters heeft vrijdag bij ILVO-Plant in Melle een nieuwe onderzoeksserre geopend. De bouw van de serre is een initiatief van de Vlaamse overheid, in samenwerking met ILVO, UGent en HoGent. Het complex telt 800 m² laboratoria en 3.650 m² serre. Het is niet de grootste serre van het land, wel de meest veelzijdige.

De bouw van 'het glazen huis van de wetenschap' werd gestart begin 2010. De faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent had een nieuw administratief gebouw nodig, waardoor haar eigen verouderde serrecomplex zou worden afgebroken. In plaats van een nieuwe serre te bouwen op de terreinen van UGent, werd geopteerd voor een gezamenlijk bouwproject met de Vlaamse overheid en de Hogeschool Gent op het terrein van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Melle.

In totaal werd 5,25 miljoen euro geïnvesteerd, 3,75 miljoen euro door de Vlaamse overheid en 1,5 miljoen euro door UGent en HoGent. Het resultaat is een complex van 800 m² onderzoekslaboratoria voor ILVO en 3.650 m² serreruimte, verdeeld in 31 compartimenten die gebruikt worden door ILVO en 16 compartimenten voor onderzoek van UGent en HoGent. De compartimenten zijn zodanig uitgerust dat ze verschillende onderzoeksdoelstellingen mogelijk maken met uiteenlopende technologische eisen. Daarnaast werd bij de bouw van het complex rekening gehouden met duurzaamheid, door gebruik te maken van de nieuwste serrebouwtechnieken.

De compartimenten van ILVO zijn afzonderlijk stuurbaar. Hierdoor kunnen de onderzoekers voor elk afzonderlijk gewas de geschikte groeicondities instellen. Globaal beschouwd zal ILVO de compartimenten gebruiken voor vier verschillende onderzoeksdomeinen. Zo zijn er productieserres, ggo-compartimenten, ruimtes voor ziekteonderzoek en een quarantaine afdeling voor onderzoek naar ziekteverwekkers die in bepaalde landen nog niet voorkomen.

De 16 compartimenten van UGent en HoGent zullen op hun beurt dienen voor drie andere onderzoeksdomeinen. Een paar afdelingen met tropisch klimaat en rijstteelt worden gebruikt voor onderzoek naar geïnduceerde resistentie tegen schadelijke schimmels. Twee andere afdelingen zijn speciaal uitgerust voor klassieke veredeling en nog andere compartimenten worden gebruikt voor onderzoek naar de fysiologie van land- en tuinbouwplanten.

De verschillende partners reageren opgelucht en tevreden op de realisatie van het project. “Samen zullen we op deze site twee doelen nastreven: fundamenteel onderzoek uitvoeren, maar ook de sector met raad en daad bijstaan via een toekomstgerichte aanpak van de problemen en uitdagingen”, luidt het. “Daarenboven biedt het samenwerken in één complex verschillende strategische voordelen”, stelt Paul Van Cauwenberge, rector van UGent. “Zo vormt het een sterke troef om nationale en internationale onderzoeksprojecten aan te trekken en stimuleert het samenwerking en nieuwe ideeën. Hierbij kan een prachtige synergie ontstaan tussen UGent met zijn fundamentele kennis, HoGent met zijn applicatiekennis en ILVO met zijn links naar de praktijk.”

Ook minister Peeters reageert opgetogen. “Ik ben er zeker van dat dit complex de plantaardige productie in Vlaanderen aan de top zal houden. Met de samenwerking hebben de partners aangetoond een duidelijke toekomstvisie te hebben. Deze proefserre zal dan ook symbool staan voor een toekomstgerichte gezamenlijke aanpak van problemen in de land- en tuinbouw, wat een economisch krachtige en moderne sector is in Vlaanderen.”

Meer foto's op het facebookprofiel van VILT.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek