Gentse regio wil sierteeltkarakter meer in verf zetten
nieuwsOm de rol van de stad Gent als bakermat van de sierteeltsector in Vlaanderen onder de aandacht te brengen, is het project ‘gent: bloemenregio’ opgestart. “Het ultieme doel is om via profilering van het streekkarakter hefbomen te realiseren op socio-economisch vlak”, zo vat Koen Tierens, secretaris van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), het project samen.
Gent heeft ook vandaag nog steeds een spilfunctie in de ontwikkeling van de sierteeltsector in Vlaanderen. Toch is de rol die de sierteeltsector speelt in de regio Gent nog onvoldoende gekend. Met het project ‘gent: bloemenregio’ willen een heleboel partners de handen in elkaar slaan om opportuniteiten uit te werken op het vlak van ondernemerschap, identiteit en toerisme, tewerkstelling, onderzoek en innovatie, beleid, enz.
Volgens Géry Heungens, voorzitter van AVBS en zelf azaleateler, kan het streekmerk elke teler helpen om zijn product beter in de markt te zetten. “Met toolkits, demonstraties en cursussen willen we hen aanleren hoe het merk ‘gent: bloemenregio’ de hefboom kan zijn bij de lancering van nieuwe, innovatieve producten en concepten”, stelt hij. Al deze initiatieven zullen gebundeld worden in de ‘sierteeltacademie’, het nieuwe kennisnetwerk voor de bedrijfsleiders.
Naast de sierteeltacademie die het ondernemerschap en professionalisme van de sector moet opdrijven, komt er ook een regionaal kennisloket waarbij de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, het ILVO en het Proefcentrum Sierteelt de krachten zullen bundelen. Alexander Vercamer, gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen, benadrukt de nood aan samenwerking, zowel op vlak van onderzoek als op vlak van marktgerichtheid.
Naast AVBS en de provincie Oost-Vlaanderen zijn er nog heel wat extra partners in het project ‘gent: bloemenregio’ meegestapt: de Europese Unie, Vlaanderen In Actie, de stad Gent, de Floraliën, Resoc, de Economische Raad van Oost-Vlaanderen, ILVO, Proefcentrum Sierteelt, Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Gentse azalea, Landelijke Gilden, Gentse Buitenband, Innovatiesteunpunt, Agro|Services en de gemeentes Melle, Merelbeke, Destelbergen, Lochristi, Oosterzele, Evergem, Laarne en Wetteren. Samen investeren zij 1 miljoen euro in het project.