G8 wil zich verdiepen in internationaal voorraadbeheer

Na afloop van hun driedaagse topontmoeting in Treviso pleiten de landbouwministers van de G8 in een gemeenschappelijke slotverklaring voor meer publieke en private investeringen in duurzame landbouw. Er moet ook een onderzoek komen naar de haalbaarheid van internationaal stockbeheer om prijsschommelingen in de toekomst te verzachten.
21 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Na afloop van hun driedaagse topontmoeting in Treviso pleiten de landbouwministers van de G8 in een gezamenlijke slotverklaring voor meer publieke en private investeringen in duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling. Er moet ook een onderzoek komen naar de haalbaarheid van internationaal stockbeheer om prijsschommelingen in de toekomst te verzachten.

"De factoren die de prijsfluctuaties op landbouwmarkten veroorzaken moeten verder onderzocht en bestudeerd worden, met inbegrip van speculatie", luidt het in de verklaring. Maar de vrije markt wordt als principe niet op de helling gezet. "We onderstrepen het belang van een internationaal handelssysteem voor landbouwproducten. Goed functionerende markten zijn een middel om de de wereldwijde voedselzekerheid te bevorderen".

De landbouwministers van de G8 zijn van oordeel dat de productie van hernieuwbare energie op basis van biomassa fors gestimuleerd moet worden. Daarbij mikken ze in de eerste plaats op de ontwikkeling en commercialisering van biobrandstoffen van de tweede generatie. Een ander onderwerp tijdens de bijeenkomst was het voorraadbeheer.

De ministers willen aan internationale organisaties vragen om de "haalbaarheid en administratieve modaliteiten" van een internationaal stockbeheer voor landbouwproducten te onderzoeken. In hun verklaring staat niet specifiek vermeld over welke landbouwproducten het dan precies gaat, maar de Italiaanse landbouwminister Luca Zaia liet zich ontvallen dat de ministers gepraat hebben over graan.

Niet alle landen geloven even sterk in een gezamenlijk systeem van voorraadbeheer. De Amerikanen vragen zich nu al luidop af hoe efficiënt een dergelijk systeem kan zijn. "Het kan op beperkte schaal werken in het kader van humanitaire hulp, maar het is te duur en te complex voor meer ambitieuze doeleinden", zegt ook de econoom Philippe Chalmin van de Parijse universiteit aan het persagentschap Reuters.

Naast de landbouwministers van de acht belangrijkste industrielanden, waren op de bijeenkomst ook de landbouwministers aanwezig van Brazilië, China, India, Mexico en Zuid-Afrika. De Europese Commissie en diverse VN-agentschappen hadden eveneens een uitnodiging in de bus gekregen, net zoals ministers van Argentinië, Australië en Egypte.

Meer informatie: Final Declaration

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek