Frankrijk start BSE-testen op runderen ouder dan 30 maanden

Vanaf vandaag/dinsdag onderzoekt Frankrijk systematisch runderen ouder dan 30 maanden op de gekkekoeienziekte (BSE). Op die manier zullen per week zowat 20.000 dieren gecontroleerd worden. In november heeft de Europese Uniebesloten om die tests vanaf 1 juli 2001 te verplichten.
2 januari 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Vanaf vandaag/dinsdag onderzoekt Frankrijk systematisch runderen ouder dan 30 maanden op de gekkekoeienziekte (BSE). Op die manier zullen per week zowat 20.000 dieren gecontroleerd worden. In november heeft de Europese Unie besloten om die tests vanaf 1 juli 2001 te verplichten.

"Deze tests zijn de enige manier om het vertrouwen van de consument in rundvlees te herwinnen," zei de Franse minister van Landbouw Jean Glavany in een gesprek met het dagblad 'L'Humanité'. Daarom worden de tests nu al ingevoerd.

In Frankrijk werden het afgelopen jaar 153 BSE-gevallen ontdekt, waarvan 56 door een sneltest. Sinds de eerste gekke koe in Frankrijk werd vastgesteld in 1991, werden al 233 gevallen ontdekt.

Oostenrijk op zijn beurt begon dinsdag met sneltesten op geslachte runderen. De eerste resultaten worden woensdag verwacht. Tot nog toe werd in Oostenrijk geen enkel geval van gekkekoeienziekte ontdekt. Toch vrezen de experten dat met de testen op koeien ouder dan 30 maanden ook in Oostenrijk BSE-gevallen zullen ontdekt worden.

Ondertussen raakte ook bekend dat er in Zwitserland 33 gevallen van BSE ontdekt werden tijdens het afgelopen jaar. Dat zijn er 17 minder dan het jaar voordien. In totaal werden er sinds het uitbreken van de ziekte al 365 gevallen ontdekt in Zwitserland. Dat heeft het Federale Veterinair Bureau dinsdag bekendgemaakt.

De Duitse boerenbond dreigde er ondertussen mee om klacht in te dienen als fabrikanten verdacht worden van het mengen van verboden diermeel in het veevoeder. Het moet duidelijk worden wie op een illegale manier diermeel in veevoeder mengde, aldus de bond. De bond eist ook nog sluitende controlemechanismen van boer tot consument.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek