nieuws

Flankerend beleid in Scheldedossier wordt tastbaar

nieuws
Samen met de goedkeuring van het geactualiseerde Sigmaplan keurde de Vlaamse regering in juli 2005 een kader goed voor een flankerend beleid voor getroffen landbouwers. Daarvoor werd een budget van 42 miljoen euro voorzien, de kosten van onteigeningen niet inbegrepen. Intussen is alvast een projectmatige grondenbank opgestart. In het noordelijk deel van de Prosperpolder is de VLM zelfs al gestart met de aankoop van gronden. In Boer&Tuinder noemt Peter Van Bossuyt dit "een eerste test voor het flankerend beleid".
12 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Samen met de goedkeuring van het geactualiseerde Sigmaplan keurde de Vlaamse regering in juli 2005 een kader goed voor flankerend beleid voor getroffen landbouwers. Daarvoor werd een budget van 42 miljoen euro voorzien, de kosten van onteigeningen niet inbegrepen. Intussen is alvast een projectmatige grondenbank opgestart. In het noordelijk deel van de Prosperpolder is de VLM zelfs al begonnen met de aankoop van gronden. In Boer&Tuinder noemt Peter Van Bossuyt dit "een eerste test voor het flankerend beleid".

In verband met de grondenbank hebben VLM en Waterwegen en Zeekanaal een overeenkomst gesloten voor werken die in de eerste plaats op de bescherming van het Scheldegebied tegen overstromingen gericht zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de ontpoldering van de Prosper- en Hedwigepolder. Op dit ogenblik worden ook de onderhandelingen afgerond tussen VLM en het Agentschap Natuur & Bos. Die zijn gericht op projecten inzake natuurontwikkeling, zoals dat van de Kalkense meersen.

Door de overeenkomsten kan de VLM in de zoekgebieden percelen aankopen die in de grondenbank worden ingebracht. Van Bossuyt wijst er op dat getroffen landbouwers naast de grondenbank ook kunnen rekenen op een wijkersstimulus. Die wordt uitbetaald bovenop de uitwinningsvergoeding of de vergoeding voor het stopzetten van het landbouwgebruik. Voor niet-getroffen boeren die in het zoekgebied bereid zijn hun grond vrij te maken, is een kleinere wijkingsstimulus voorzien. Verder is er ook nog sprake van een toeslag voor bedrijfsverplaatsing. Het gaat om een eenmalige extra vergoeding die aangepast wordt aan elk concreet geval, weet Van Bossuyt.

De Afdeling Natuur en de betrokken boeren werken momenteel aan een typeconvenant voor natuurontwikkelingen in gebieden waar het natuurbehoud absolute prioriteit krijgt. Het zou gaan om langlopende verbintenissen waarin een volledig traject van aanpak en vergoeding kan worden afgesproken.(KS)

Lees ook: geVILT: Landbouw en natuur keren samen het tij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek