Flankerend beleid MAP4 krijgt 1,9 miljoen euro armslag

Twee projecten in het kader van het flankerend beleid van het Mestdecreet krijgen 738.000 euro subsidie. Met de startsubsidie voor het CVBB en de oprichting van een ‘onderzoeksplatform’ rond MAP4 erbij loopt het totale bedrag dat minister Schauvliege dit jaar aan flankerende maatregelen uitwerkte op tot 1.858.000 euro.
30 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Twee projecten in het kader van het flankerend beleid van het Mestdecreet krijgen 738.000 euro subsidie. Met de startsubsidie voor het Coördinatiecentrum voor Voorlichting en Begeleiding van duurzame Bemesting (CVBB) en de oprichting van een ‘onderzoeksplatform’ rond MAP4 erbij loopt het totale bedrag dat minister Schauvliege dit jaar aan flankerende maatregelen uitwerkte op tot 1.858.000 euro.

“Om de ambitieuze doelstellingen voor oppervlakte- en grondwaterkwaliteit van het nieuwe Mestdecreet te realiseren tegen 2014 moeten we de lat zeer hoog leggen”, beseft minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. “Ik heb daarom niet geaarzeld om nog dit jaar een pakket van complementaire maatregelen uit te werken en hiervoor de nodige budgetten te voorzien.”  

De minister zet in op een gebiedsgerichte aanpak en gelooft zeer sterk in partnerschap om het doel te bereiken. “Ik ben ervan overtuigd dat met het geheel van een aangepaste wetgeving, inzet van praktijkgericht onderzoek, gerichte voorlichting en individuele begeleiding van land- en tuinbouwers de waterkwaliteit zal verbeteren”, benadrukt Schauvliege.

Het project van de Horstgaterbeek in Bree en de Lossing in de buurt van Molenbeersel in Limburg krijgt ruim 400.000 euro subsidie. Dit integraal project combineert een individuele perceel- en bedrijfsopvolging van de lokale land- en tuinbouwbedrijven met de aanleg van demonstratieprojecten rond nieuwe technieken voor drainage en irrigatie. Het project wil maatregelen uitwerken die de MAP-meetpunten waar overschrijdingen worden gemeten, ombuigen naar MAP-meetpunten met een goede waterkwaliteit.

Voor een tweede project van de Luikbeek in Staden in West-Vlaanderen werd een subsidie van bijna 337.000 euro toegekend. In een regio met een aanzienlijk aandeel intensieve groenten (prei, bloemkool, enz.) en aardappelen is ook dit project een totaalconcept. De opvolging van individuele percelen en bedrijven wordt er gekoppeld aan collectieve saneringsmaatregelen en erosiewerende ingrepen. Ook hier is het doel om de lokale overschrijdingen van de MAP-meetpunten terug te dringen en de opgedane kennis elders in Vlaanderen te implementeren.

Het CVBB is intussen definitief uit de startblokken geschoten en kreeg eerder al een startsubsidie van 120.000 euro. Het CVBB heeft de opdracht om, samen met de Vlaamse praktijkcentra, voor de land- en tuinbouwers een maatregelenpakket uit te werken voor een betere en meer duurzame bemesting van verschillende gewassen. Bedoeling is om een rendabele teelt mogelijk te maken zonder te raken aan de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Via waterkwaliteitsgroepen wordt, samen met lokale land- en tuinbouwers, gezocht naar mogelijke knelpunten en oplossingen uitgedacht en uitgevoerd.

In het kader van de Europese Nitraatrichtlijn moeten verschillende studies en onderzoeken uitgevoerd worden, deels op expliciete vraag van Europa, maar ook omdat deze onderzoeken verdere achtergrondinformatie zullen bezorgen voor een meer duurzame bemesting. Het ‘onderzoeksplatform’ zal het geheel van onderzoeken en studies aansturen en kan hiervoor gedurende vier jaar rekenen op een budget van één miljoen euro per jaar.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek