Fischer Boel: "Koeientaks is contraproductief"

Om alle monden te kunnen voeden, moet de wereldwijde voedselproductie tegen 2050 verdubbeld worden. Mariann Fischer Boel beseft dat het niet evident is om die uitdaging te verzoenen met het klimaatprobleem, aangezien de productie van voedsel onvermijdelijk gepaard gaat met de uitstoot van broeikasgassen. Voor een koeienbelasting is de eurocommissaris niet te vinden.
22 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Om alle monden te kunnen voeden, moet de wereldwijde voedselproductie tegen 2050 verdubbeld worden. Mariann Fischer Boel beseft dat het niet evident is om die uitdaging te verzoenen met het klimaatprobleem, aangezien de productie van voedsel onvermijdelijk gepaard gaat met de uitstoot van broeikasgassen. Voor een koeienbelasting is de eurocommissaris niet te vinden.

Volgens Fischer Boel krijgt ze regelmatig de suggestie om in Europa een soort koeientaks in te voeren als compensatie voor de broeikasgassen die deze dieren uitstoten. "Maar zo'n maatregel zorgt er enkel voor dat de productie verschuift naar elders in de wereld. Het gevolg zou zijn dat we meer voedsel moeten importeren, en dat is nadelig voor het klimaat. Bovendien is dat ook geen goede zaak voor onze voedselzekerheid".

Tijdens een conferentie in Salzburg over de relatie tussen landbouw en klimaat, benadrukte Fischer Boel dat Europa de komende jaren nood heeft aan een stevig landbouwbeleid dat de productie aanmoedigt door boeren te laten inspelen op marktprikkels en door de nodige vangnetten te voorzien in tijden van laagconjunctuur. Tegelijkertijd moet datzelfde landbouwbeleid maatregelen voorzien om de klimaatverandering af te remmen en de boeren in staat te stellen om zich aan nieuwe productieomstandigheden aan te passen.

Over concrete klimaatmaatregelen voor de landbouwsector hield de eurocommissaris zich op de vlakte. Een belangrijke prioriteit is in elk geval het stoppen van de ontbossing. Fischer Boel breekt verder een lans voor een koolstofbewust bodembeheer door de landbouw. "Dat komt het klimaat ten goede, en is ook positief in het kader van bodemvruchtbaarheid en erosiebestrijding". 

"Op mondiale schaal moeten we investeren in klimaatvriendelijke maatregelen die de landbouwproductie verhogen", zegt Fischer Boel, die hierbij een belangrijke rol weggelegd ziet voor onderzoek. Daarnaast moeten boeren in ontwikkelingslanden voldoende steun krijgen op het vlak van infrastructuur, kennis en toegang tot zowel productiemiddelen als kredieten. De eurocommissaris pleit ook voor een "juist" multilateraal handelssysteem, "want extra kansen op het vlak van handel moedigen de productie aan".

Tot slot kijkt Fischer Boel vol verwachtingen uit naar de internationale klimaatonderhandelingen die eind dit jaar plaatsvinden in Kopenhagen. De EU heeft zich reeds geëngageerd om tegen 2020 de uitstoot van broeikasgas met 20 procent in te krimpen. "Daarmee heeft Europa leiderschap getoond, maar dat heeft enkel zin als ook de anderen volgen", aldus de landbouwcommissaris.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek