'Fiere boerinnen' voeren actie tegen lage prijzen

Onder de slogan ‘ik ben een fiere boerin en wil dit blijven!' voerden boerinnen en tuiniersters van KVLV donderdag actie. "Meer nog dan de mannen ervaren boerinnen de gevolgen van de economische crisis. Zij beheren vaak de financiën en zien de put almaar dieper worden. Daarnaast zijn zij ook moeder en moeten zij zorgen dat hun gezin niets tekort komt", luidt het.
15 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

Onder de slogan ‘ik ben een fiere boerin en wil dit blijven!' voerden Vlaamse boerinnen en tuiniersters van KVLV donderdag actie. "Meer nog dan de mannen ervaren boerinnen de gevolgen van de economische crisis. Zij beheren vaak de financiën en zien de put almaar dieper worden. Daarnaast zijn zij ook moeder en moeten zij zorgen dat hun gezin niets tekortkomt, luidt het.

De crisis in bijna elke tak van de landbouwsector weegt zwaar op de familiale landbouwbedrijven in onze regio. “Het dagelijks werk dat op het bedrijf wordt verzet, staat in schril contrast met het budget dat nog voor het gezinsleven kan vrijgemaakt worden. Niemand beseft hoe demotiverend het moet zijn om elke dag opnieuw op te staan en aan het werk te gaan en toch de financiële put steeds dieper zien te worden”, zegt Carla Durlet, KVLV-voorzitster.

Toch wilden de vrouwen het over een positieve boeg gooien. “Wij willen niet zozeer hinder veroorzaken, maar wel de mensen sensibiliseren. Ze moeten beseffen dat landbouw veel meer is dan alleen maar kwaliteitsproducten. Wij zorgen ook voor een prachtig landschap, opvang van sociaalbehoevenden en recreatie op het platteland”, stelt Van Dormael. “Mensen moeten goed beseffen dat als landbouw verdwijnt ook al die facetten in het gedrang komen”.

KVLV wil daarom een bondgenootschap aangaan met de consumenten. Dat was ook een vraag die gesteld werd aan minister-president Kris Peeters die een delegatie van de Agra-vrouwen ontving op zijn kabinet. “Het is heel belangrijk dat ook de consument beseft welke multifunctionele rol de landbouw in onze maatschappij speelt. Ik wil mij zeker engageren om dit duidelijk te maken”, stak Peeters de aanwezige boerinnen een hart onder de riem.

Peeters zei ook dat er op sociale maatregelen in de land- en tuinbouw niet zal bespaard worden. “Ondanks de besparingsronde die onvermijdelijk op ons afkomt, hebben we de budgetten voor groene zorg en voor Boeren op een Kruispunt toch kunnen vrijwaren”. Carla Durlet was verheugd dit te horen. “De mensen van Boeren op een Kruispunt doen zeer waardevol werk. Ze bieden niet altijd kant-en-klare oplossingen, maar wel perspectieven en dat is iets waar heel wat gezinnen momenteel nood aan hebben”.

Daarnaast beloofde de minister-president ook dat hij het liquiditeitsproblemen van de bedrijven wil aanpakken, onder andere door de vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten. “Deze vrouwen zijn niet alleen boerinnen, maar ook moeder. Dat het in sommige gevallen zo erg is dat zij hun kinderen niet kunnen bieden wat ze nodig hebben, dat is hard. We moeten er dan ook alles aan doen om deze landbouwfamilies zo goed mogelijk door de crisis te loodsen”.

In de vijf Vlaamse provincies voerden delegaties van KVLV/Agra donderdagvoormiddag stille acties. “We kregen heel wat begripvolle reacties en aanmoedigingen van voorbijgangers. Dit lucht zeker op en sterkt ons in ons voornemen om te blijven vechten voor de overleving van land- en tuinbouwgezinnen in Vlaanderen. Wij zullen er ook zorgvuldig over waken dat de gedane beloftes worden gerealiseerd”, aldus persverantwoordelijke Jeanine Van Dormael.

De actie “Ik ben een fiere boerin en wil dat blijven” wordt verder gezet via stickers die de boerinnen en tuinierster zullen aanbrengen op hun auto, tractor of hun fiets.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek