Fevia boos over "stemmingmakerij" van Test-Aankoop

Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, betreurt de "tendentieuze" balans die Test-Aankoop opgemaakt heeft over de kwaliteit van het voedsel dat in de Belgische winkelrekken ligt. "Op deze manier wordt opnieuw onnodig onrust gezaaid onder de consumenten. Bovendien werpt de consumentenorganisatie een negatief daglicht op de inspanningen die de operatoren en de overheid leveren om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel te verbeteren", zegt directeur-generaal Chris Moris van Fevia.
28 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47

Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, betreurt de "tendentieuze" balans die Test-Aankoop opgemaakt heeft over de kwaliteit van het voedsel dat in de Belgische winkelrekken ligt. "Op deze manier wordt opnieuw onnodig onrust gezaaid onder de consumenten", zegt directeur-generaal Chris Moris. 

Volgens Fevia zit het verhaal van Test-Aankoop vol halve waarheden en verkeerde interpretaties. "In veel gevallen hanteert de consumentenorganisatie eigen normen, die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen. Daardoor werken veel producenten die 'aangeklaagd' worden wel degelijk conform de wetgeving. Dit betekent de facto dat de wetgever geviseerd wordt", stelt Moris.

Fevia vindt het "demagogisch" dat Test-Aankoop kloontechnieken en chloorkippen aanhaalt om de betrouwbaarheid van de voeding in twijfel te trekken. Verder wijst de federatie er op dat 60 recalls in één jaar tijd helemaal niet veel is in vergelijking met het aantal producten dat op de markt gebracht wordt. "En het feit dat er recalls zijn, bewijst dat het systeem werkt".

Test-Aankoop blijft hameren op een betere etikettering van de voedingsproducten, maar ook dat standpunt kan nauwelijks op begrip rekenen bij de voedingsindustrie. "De etikettering is intussen zo ingewikkeld geworden dat zelfs de Europese Commissie het niet meer begrijpelijk uitgelegd krijgt", aldus Fevia. De federatie benadrukt dat de sector zelfs bovenwettelijke inspanningen levert om de nutritionele informatie op een begrijpelijke wijze weer te geven.

Dat het principe van de autocontrole door Test-Aankoop in twijfel getrokken wordt, wekt evenzeer verbazing. Het gaat volgens Fevia om een basisbeginsel. De operator is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk en ziet daar zelf op toe. "Dat is als dusdanig ook in de kaderwet voorzien en de voedingsindustrie neemt dit ter harte", aldus Moris.

Tot slot benadrukt Fevia nog dat de huidige ggo-wetgeving de strengste ter wereld is. "Er moet niet geëtiketteerd worden in geval een producent er alles aan doet om ggo's te vermijden. De drempelwaarde van 0,9 procent is ingevoerd omdat de wereldwijde situatie nu eenmaal zo is dat ggo's niet volledig te vermijden zijn en de operator in dat verband een juridische zekerheid moet kunnen hebben. Alle producten ggo-labelen zou de keuzevrijheid pas beperken".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek