"Europese landbouwproductie kan duurzaam verhogen"
nieuwsDe voedselproductie in de EU kan significant verhoogd worden en tegelijk kan de landbouw de uitstoot van broeikasgassen verlagen en milieuvoordelen genereren. Dat zegt Copa-Cogeca, de overkoepelende Europese landbouworganisatie naar aanleiding van een workshop over de bijdrage van melk- en vleesproductie aan de broeikasgasuitstoot.
“De broeikasgasuitstoot van de landbouwsector, inbegrepen veehouderij, is met meer dan 20 procent teruggedrongen tussen 1990 en 2008”, zegt Peter Kendall, vice-voorzitter van Copa. “Ook vandaag zien we dat landbouwers en de andere actoren in de melk- en vleesketen hun uitstoot nog verder reduceren.”
Kendall meent dat landbouw naast de klimaatinspanning, ook nog winst kan boeken op het vlak van efficiënt gebruik van grondstoffen, CO2-opslag in bodem en planten, en gebruik van hernieuwbare energie voor de eigen energievoorziening en voor de omzetting van landbouwafvalstoffen in energie voor derden.
Voor de Europese landbouw blijft natuurlijk de bijdrage aan de voedselvoorziening van negen miljard mensen tegen 2050 centraal staan. Kendall is overtuigd dat de Europese voedselproductie duurzaam kan verhogen als vertrokken wordt vanuit de economische rol van de landbouwer om milieu- en andere maatschappelijke voordelen te bereiken. Het Europees landbouwbeleid en steun voor onderzoek en innovatie moeten daartoe de juiste hefbomen bieden.
Copa-Cogeca vestigt ook de aandacht op de bijdrage van graslanden aan de opslag van CO2. De grondgebonden veehouderij levert in verschillende EU-lidstaten nog een aantal andere maatschappelijke diensten die erkenning verdienen. CO2-opslag, biodiversiteitsbehoud, het vasthouden van water en het beschermen tegen branden, overstromingen en bodemerosie noemt Copa-Cogeca als concrete voorbeelden.
Een uitbreiding van de teelt van eiwithoudende gewassen om de import van soja te reduceren, noemt de Europese landbouworganisatie een actiepunt voor de toekomst. Wanneer binnen de EU eiwithoudende gewassen (zoals klaver en lupinen, nvdr) geteeld worden, zou dat milieuvoordelen inhouden op het vlak van CO2-uitstoot, biodiversiteit en bodemkwaliteit.