Elektronische smaaktest verbetert tomatensegmentatie
nieuwsNa de tomatencrisis van 1995 werd niet alleen beslist om het Flandria-label te introduceren. Het tomatenaanbod werd ook gesegmenteerd, onder meer op basis van smaak. Om te bepalen welke nieuwe rassen tot de diverse segmenten toegelaten worden, spelen de smaaktests een belangrijke rol. Die proeven worden momenteel uitgevoerd door de menselijke smaakpanels van het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem. Het aantal rassen en vooral het aantal monsters per ras dat de smaakpanels kunnen proeven, is echter beperkt.
Om te kunnen oordelen op een veel bredere basis wil Flandria vanaf volgend jaar de smaakpanels van Kruishoutem aanvullen met een elektronische techniek die objectief en snel de smaakcomponenten van de tomaat vaststelt en interpreteert. Daarom voert het VCBT dit jaar proeven uit met drie methodes: de infraroodabsorptie, de enzymatische biosensor en de elektronische tong.
"Elk van de drie technieken geeft resultaten die we hier dan interpreteren en verwerken in combinatie met de resultaten van de menselijke smaakpanels in Kruishoutem", zegt Bart Nicolaï, wetenschappelijk coördinator van het VCBT. "De mens blijft ook voor ons de referentiebasis. Alleen wordt de snelheid van de smaakanalyse nu eindeloos veel groter. Elk van de drie methodes levert immers binnen de één tot twee minuten een smaakbepaling op. Eind dit jaar beslissen we welke techniek we in 2008 zullen aanwenden voor de uitgebreide Flandria-smaaktests".(KS)
Lees ook: geVILT: Vlaamse groenten zijn Europese smaakmakers