nieuws

Eerste kiwibessen volgende week in winkelrekken

nieuws
Vlaams landbouwminister Kris Peeters heeft woensdag de eerste Vlaamse kiwibessen ontvangen uit handen van Koen Torfs van Veiling Profruco. "Deze nieuwe fruitsoort, voor het eerst commercieel geoogst in Vlaanderen, wordt een belangrijke economische hefboom", aldus de minister-president. Eind volgende week liggen de kiwibessen in de winkel.
2 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50

Vlaams landbouwminister Kris Peeters heeft woensdag de eerste Vlaamse kiwibessen ontvangen uit handen van Koen Torfs van Veiling Profruco. "Deze nieuwe fruitsoort, voor het eerst commercieel geoogst in Vlaanderen, wordt een belangrijke economische hefboom", aldus de minister-president. Eind volgende week liggen de kiwibessen in de winkel.

Met gepaste trots stelde de Vlaams minister van landbouw "de geboorte van een nieuwe telg" voor. "De kiwibes is het resultaat van een intense samenwerking tussen de veiling Profruco, het departement biowetenschappen aan de Hogeschool Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Een buitenstaander zal innovatie eerder met IT associëren dan met land- en tuinbouw, maar de kiwibes bewijst het tegendeel", aldus Peeters. 

Ook de veiling Profruco verwacht veel van de nieuweling. "De Belgische fruitteelt kreunt", zegt Koen Torfs, directeur van Profruco. "Tegenvallende oogsten, veeleisende consumenten, dure energieprijzen en slabakkende internationale afzetmarkten wegen zwaar. Daarom zijn dergelijke innovatieve producten zoals de kiwibes heel belangrijk. Ze vullen een niche op naast de klassieke teelten zoals appels en peren".

Profruco steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. "We mikken op 10 procent van de kiwimarkt. Dat zou goed zijn voor 400 hectare in Vlaanderen, wat van de kiwibes een volwaardige poot binnen de Vlaamse fruitsector kan maken. Er is trouwens geen gevaar dat we onze eigen sector kanibaliseren, want kiwi's telen wij hier toch niet".

De kiwibes, of Actinidia Arguta, behoort tot hetzelfde geslacht als de klassieke kiwi, maar komt oorspronkelijk uit koudere streken in Noordoost-Azië en zelfs Siberië. "Dat maakt dat de vrucht ook in onze streken bijzonder goed gedijt", zegt Filip Debersaques, die voor de Hogeschool Gent het project van nabij opvolgt. "We hebben momenteel al 11 hectare aangeplant en oogsten nu voor het eerst in Vlaanderen enkele tonnen".

Zo'n 100 slingerplanten worden in een T-structuur op een hectare grond aangeplant. Eens op kruissnelheid mikt de veiling Profruco op 17 ton kiwibessen per hectare. "De plant is zeer ziekteresistent, waardoor we de kiwibes niet met pesticiden hoeven te behandelen. Dat doet ons ook hoopvol uitkijken naar eventuele export naar Rusland", aldus Debersaques.

De kiwibes kan, zoals een druif, zonder schillen uit het vuistje gegeten worden. Ze bevat 1,4 keer meer polyfenolen dan een gewone kiwi en 8,8 keer meer dan een appel, en is hiermee een echte antioxydantenbom. De kiwibes, die exclusief via groothandelsgroep William De Witte en Colruyt vermarkt wordt, ligt eind volgende week in de winkel. Voor een schaaltje van 125 gram, betaal je 2 tot 2,5 euro.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek