E-loket maakt voorkooprechten op onroerend goed kenbaar
nieuwsIn het Notarishuis in Brussel presenteerde minister Joke Schauvliege het e-voorkooploket. "Vanaf 1 oktober zal dit elektronisch loket de enige manier zijn om voorkooprechten aan te bieden en uit te oefenen", zegt Schauvliege. Bovendien zullen burgers via de pc kunnen uitzoeken of een voorkooprecht rust op een onroerend goed zodat zij gespaard blijven van een calvarietocht langs alle instanties.
Voorkooprechten worden gebruikt om doelstellingen van maatschappelijk belang te verwezenlijken. Dat varieert van ruilverkavelingen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, natuurbescherming tot het realiseren van sociale woningen. In totaal bestaan er momenteel 11 Vlaamse decretale voorkooprechten.
Tot nog toe was het voor de aanbieder van voorkooprechten, bijvoorbeeld de notaris, geen sinecure om uit te zoeken of op een onroerend goed een recht van voorkoop rustte. "Vanaf 1 oktober hoeven professionelen en burgers daarvoor niet langer de verschillende overheidsinstanties af te lopen", verzekert minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege. "Die informatie wordt in één bestand verzameld dat geraadpleegd kan worden via het e-voorkooploket."
Voor het eerst zal elke burger - particulier, landbouwer of ondernemer - van op zijn pc kunnen verifiëren of een voorkooprecht rust op een perceel dat hij of zij op het oog heeft. "Zo worden mogelijke misverstanden of ontgoochelingen bij potentiële kopers vermeden", aldus Schauvliege. Het maakt komaf met soms tijdrovende papieren procedures en toont volgens de minister aan dat een slagkrachtige overheid het niet bij woorden houdt.
"De Vlaming wil zekerheid bij de aankoop van onroerend goed. Het is onze job als notaris om die zekerheid te verschaffen", vertelt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. "Dat er schulden op een goed kunnen zitten, weet de Vlaming beter dan dat er voorkooprechten op kunnen rusten. Het nieuwe elektronische loket zal dit breder bekendmaken en vooral meer rechtszekerheid verschaffen."
Notarissen krijgen toegang tot het loket via hun gebruikelijke toepassing e-Notariaat, een eigen toepassing komt er ook voor medewerkers van de dienst Vastgoedakten. Andere aanbieders van het voorkooprecht zoals aankoopcomités en begunstigden zoals gemeenten en OCMW's zullen het e-voorkooploket kunnen raadplegen via de website van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Het grote publiek krijgt toegang via de website van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).
Het e-voorkooploket werd ontwikkeld door VLM in samenwerking met AGIV, het Belgisch notariaat en de dienst Vastgoedakten.
Bezoek vanaf 1 oktober het e-voorkooploket via AGIV.