nieuws

EU wil markt openstellen voor alle ACP-landen

nieuws
De Europese Unie heeft voorgesteld om vanaf 1 januari 2008 alle invoerbeperkende maatregelen voor alle ACP-landen op te heffen. Tot hiertoe genoten enkel de 40 minst ontwikkelde ACP-landen vrije toegang. Ook alle landbouwproducten zitten in de regeling vervat. Bovendien hoeven de ACP-landen hun grenzen niet op gelijkwaardige wijze open te stellen voor Europese producten. Dit proces zal gefaseerd verlopen en een aantal jaar in beslag nemen. Het voorstel is een onderdeel van de Economic Partnership Agreements (EPA's).
5 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
De Europese Unie heeft voorgesteld om vanaf 1 januari 2008 alle invoerbeperkende maatregelen voor de Europese markt zoals quota en limieten voor ACP-landen op te heffen. Dit voorstel is een onderdeel van de Economic Partnership Agreements (EPA's). Het gaat hierbij om alle producten, dus ook landbouwproducten zoals rundvlees, zuivel, granen, groenten en fruit.

De Economic Partnership Agreements zijn handels- en ontwikkelingsakkoorden waarover de Europese Unie momenteel onderhandelt met de ACP-landen. De bedoeling is om hen te integreren in de wereldhandel en om de hoeveelheid en verscheidenheid van hun handel te laten stijgen. Na meer dan 30 jaar van preferentiële toegang tot de Europese markten exporteren de ACP-landen slechts enkele basisgoederen, waarvan hun prijzen op lange termijn in verval zijn.

Onder de huidige regeling hebben de 40 minst ontwikkelde ACP-landen reeds vrije toegang tot de Europese markt. 37 andere ACP-landen genieten speciale voorkeurtarieven die ingeschreven staan in het Akkoord van Cotounou. Met Zuid-Afrika werd in het verleden een bilateraal handelsverdrag gesloten. De EU wil nu de hele ACP-regio onder één enkel handelsregime brengen.

Concreet houdt het voorstel van de Europese Unie in dat tegen 2008 alle invoerrechten en importquota's vanaf 1 januari 2008 verdwijnen voor de ACP-landen. Deze landen zullen dezelfde toegang krijgen tot de EU-markten als de EU-landen zelf. Bovendien hoeven de ACP-landen hun grenzen niet op gelijkwaardige wijze open te stellen voor Europese producten. Dit zal gefaseerd verlopen en het proces zal een aantal jaar in beslag nemen. Daarnaast zullen plaatselijke producenten beschermd worden. Voor rijst en suiker komt er een overgangsperiode die ervoor moet zorgen dat er stabiliteit op deze markten blijft bestaan.(GL)

Meer informatie: EU offers full market access to Africa, Caribbean and Pacific regions in EPAs negotiations

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek