EU springt behoedzaam om met Frans ggo-verbod

De Europese Commissie lijkt geen haast te maken met haar strijd tegen het Franse verbod op de teelt van de transgene maïs MON 810, het enige ggo-gewas dat in de EU mag verbouwd worden. Als het van de Commissie afhangt, wordt die ban geschrapt. Maar daarover bereikten de EU-experts in februari geen consensus. Sindsdien is met het dossier niets gebeurd.
2 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Europese Commissie lijkt geen haast te maken met haar strijd tegen het Franse verbod op de teelt van de transgene maïs MON 810, het enige ggo-gewas dat in de EU mag verbouwd worden. Als het van de Commissie afhangt, wordt die ban geschrapt. Maar daarover bereikten de EU-experts in februari geen consensus. Sindsdien is met het dossier niets gebeurd.

Aangezien het voorstel van de Commissie over de opheffing van het Franse ggo-verbod niet werd goedgekeurd door de experts, moet het doorgestuurd worden naar de Europese ministers van Leefmilieu. Het feit dat dit nog altijd niet gebeurd is, doet volgens het persagentschap Reuters wenkbrauwen fronsen bij diplomaten in Brussel en elders in de wereld.

Een deel van de verklaring ligt waarschijnlijk bij de nederlaag die de Europese Commissie een maand geleden moeten slikken heeft in een gelijkaardig dossier. Een ruime meerderheid van EU-lidstaten kantte zich toen tegen een voorstel van het dagelijks bestuur van de Unie om verbodsbepalingen tegen de teelt van MON 810 in Oostenrijk en Hongarije te vernietigen.

Het verbod in Frankrijk is overigens gekoppeld aan de vernieuwing van de licentie voor MON 810. Officieel is die een jaar geleden verstreken, maar het gewas mag niettemin nog altijd geteeld worden. Het dossier wordt momenteel nog altijd bestudeerd door het Efsa. Verwacht wordt dat er geen obstakels zullen opduiken voor de vernieuwing van de licentie, en in dat geval vervalt het Franse verbod automatisch. Maar wanneer de licentie zal vernieuwd worden, is nog onduidelijk.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso zich bij de behandeling van de hele kwestie laat beïnvloeden door de Europese verkiezingen, die niet veraf meer zijn. Van zodra de Commissie haar voorstel voor de opschorting van de ban doorstuurt naar de EU-ministers, moet de zaak binnen de drie maanden behandeld worden. Maar Barroso, die een verlenging van zijn mandaat ambieert, heeft allicht weinig zin in een nieuwe controverse rond ggo's en boze blikken vanuit Parijs.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek