EU en Canada bereiken overeenstemming over ggo's

De Europese Unie en Canada hebben hun handelsconflict over genetisch gemodificeerde organismen bijgelegd. In 2003 stapten de Canadezen naar de Wereldhandelsorganisatie om de invoerbeperkingen als gevolg van het Europese ggo-beleid aan te klagen. In 1994 was de export van Canadees koolzaad naar de EU nog goed voor 381 miljoen dollar.
4 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De Europese Unie en Canada hebben hun handelsconflict over genetisch gemodificeerde organismen bijgelegd. In 2003 stapten de Canadezen naar de Wereldhandelsorganisatie om de invoerbeperkingen als gevolg van het Europese ggo-beleid aan te klagen. In 1994 was de export van Canadees koolzaad naar de EU nog goed voor 381 miljoen dollar.

Onder druk van de publieke opinie stelde Europa vier jaar later een moratorium in voor de import van ggo's. Naast Canada klaagden ook Argentinië en de Verenigde Staten de handelsbeperkingen aan bij de wto. Dat gebeurde met succes, want een wto-panel oordeelde dat het uitblijven van een erkenning voor negen transgene teelten tussen 1999 en 2004 niet conform was met de internationale handelsregels.

Het moratorium op de goedkeuring van nieuwe ggo-gewassen is intussen opgeheven in de EU, maar er is nog altijd een streng regime van kracht. Met Canada werd afgesproken dat om de twee jaar een dialoog zal opgestart worden over "thema's van gemeenschappelijk belang op het vlak van agrarische biotechnologie".

"De deal bewijst dat dialoog tot resultaten leidt", reageerde Europees handelscommissaris Catherine Ashton na de ondertekening van de overeenkomst in Genève. "Hopelijk kunnen we ook onze geschillen met Argentinië en de VS op een constructieve wijze aanpakken". De Canadese handelsminister Stockwell Day is ervan overtuigd dat het compromis met de EU op termijn extra mogelijkheden opent voor de export van Canadese ggo's naar Europa.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek