EFSA rapporteert over pesticidenresidu's in voeding
nieuwsIn 2008 voldeed 96,5 procent van de stalen van voedingsmiddelen aan de Europese maximumnormen voor pesticiden. Dat blijkt uit het rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. In totaal namen de lidstaten meer dan 70.000 stalen van bijna 200 verschillende voedingsproducten waarin gezocht werd naar 862 pesticiden. De meeste overschrijdingen werden aangetroffen in voedingsmiddelen van buiten de EU.
Waar in 2008 de lidstaten in 3,5 procent van de gevallen een overschrijding van de pesticidennorm vaststelden, was dat in 2007 nog 4,2 procent. In het kader van het EU-programma voor pesticidenmonitoring werden naast de 70.000 stalen van de lidstaten, nog eens 11.610 voedselstalen genomen. Het analyseren van de residu’s van 78 verschillende pesticiden, leverde voor 2,2 procent van de EU-stalen een overschrijding op van de maximumnorm. De residu’s werden vooral gevonden in stalen spinazie, sinaasappelen, rijst, komkommers, mandarijntjes, wortelen en peren.
De meeste overschrijdingen van de pesticidennorm werden gevonden in voedingsproducten met een herkomst buiten de EU (7,6% van de stalen), terwijl voedingsproducten met Europese origines slechts in 2,4 procent van de gevallen een overschrijding lieten optekenen. Van 2005 tot 2007 steeg het aantal stalen waarin geen meetbare hoeveelheden pesticides werden aangetroffen van 52,7 naar 58 procent. In 2008 werd in 62,1 procent van de door de lidstaten geteste stalen helemaal geen residu’s gemeten.
In 2.062 stalen van babyvoeding werd 76 maal een spoor van pesticiden getraceerd worden, maar de wettelijke limiet werd slechts in vier stalen overschreden. Europese wetgeving is bijzonder streng voor babyvoeding en hanteert als maximumnorm 0,01mg/kg van een pesticide. Wanneer de Europese maximumnormen voor pesticiden worden toegepast op biologische producten, dan leverde dit bij 0,9 procent van de stalen een overschrijding op. EU-wetgeving laat slechts een bijzonder klein aantal pesticiden toe voor de biologische teelt.
EFSA verduidelijkt dat de aanwezigheid van pesticiden in voedsel, en in veel gevallen zelfs de overschrijding van de maximumnorm, niet noodzakelijk een probleem is voor de voedselveiligheid. Om de risico’s voor de consument in kaart te brengen, onderzoekt EFSA de blootstelling aan pesticiden door het langdurig consumeren van de voornaamste voedingsmiddelen die het dieet uitmaken van een Europeaan. Daarnaast werd ook de acute blootstelling aan pesticiden door het kortstondig consumeren van voedingsmiddelen met hogere pesticidenresidu's onderzocht.
De blootstelling door het langdurig consumeren van de basisvoedingsmiddelen, levert voor geen enkel van de geanalyseerde pesticiden een probleem op. Voor de acute blootstelling ging het EFSA uit van de veronderstelling dat consumenten grote porties eten van de voedingsmiddelen met de hoogst gemeten pesticidenresidu’s. In dat worst-case scenario stelt EFSA dat 35 pesticiden, in uitzonderlijke gevallen, een mogelijk risico kunnen opleveren.
Meer informatie over het EFSA-rapport : Maximumnormen voor pesticidenresidu's