EFSA rapporteert over onderzoeksmethoden ggo's

Het EFSA-panel voor ggo's heeft een wetenschappelijk rapport gepubliceerd over bestaande strategieën voor de beoordeling van allergeniciteit van ggo's en afgeleide producten. De algemene conclusie luidt dat een case-by-case studie waarbij alle soorten bewijsmateriaal verzameld worden, de beste aanpak is.
30 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55

Het panel voor genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA heeft een wetenschappelijk rapport gepubliceerd over bestaande strategieën voor de beoordeling van allergeniciteit van ggo's en afgeleide producten. De algemene conclusie luidt dat een case-by-case studie waarbij alle soorten bewijsmateriaal verzameld worden, de beste aanpak is.

Genetisch gemanipuleerde levensmiddelen en diervoeders kunnen proteïnen bevatten die voedselallergieën bij mens en dier veroorzaken. Om gezondheidsrisico’s in te dijken heeft de Europese Unie beslist dat allergeniciteit (de eigenschap om allergieën te veroorzaken, nvdr) van ggo's en afgeleide producten beoordeeld moet worden alvorens ze op de markt toegelaten worden.

Het ggo-panel van EFSA heeft als reactie op die beslissing het initiatief genomen om bestaande evaluatiemethodes in kaart te brengen en aan een kritische beoordeling te onderwerpen. In het uiteindelijke rapport wordt rekening gehouden met opmerkingen van nationale controleorganen, ngo's, brancheorganisaties, universiteiten en individuen die geuit werden tijdens de openbare discussie rond de kladversie van het rapport.

De opmerkingen handelden voornamelijk over de vraag naar implementatie van de algemene aanpak voor risicocontrole en interpretatie van de resultaten van de verschillende methodes. Sommige opmerkingen omvatten ook meer technische aspecten, dewelke worden behandeld in een reeks specifieke bijlagen.

Omwille van het gebrek aan één algemene test op allergeniciteit, is het volgens EFSA aan te raden geval per geval te bestuderen en conclusies te trekken op basis van al het bewijsmateriaal dat voorhanden is. Het panel raadt ook aan om voor gewassen waarvan geweten is dat ze allergische reacties veroorzaken, niet alleen de nieuwe genen maar de ganse ggo te testen.

Daarnaast beschrijft het rapport methodes om genensequenties te analyseren zodat gelijkenissen met gekende allergenen opgespoord kunnen worden. Ook het potentieel van de proteïnen om zich te binden met specifieke antilichamen kan op die manier in kaart worden gebracht en het zou toelaten de afbraak van proteïnen tijdens de spijsverdeling te onderzoeken.

Meer info: Advies EFSA omtrent allergeniciteit ggo's

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek