EFSA pakt uit met accurate voedselconsumptiedatabase
nieuwsDe Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft een database online gezet met informatie over de voedselconsumptie in de EU en met gedetailleerde informatie over een resem lidstaten. "De nieuwe database geeft ons een preciezer beeld van de blootstelling van de consument aan voedselincidenten", deelt EFSA mee.
De 'Comprehensive European Food Consumption Database' is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Europese lidstaten. In totaal bevat het informatie uit 32 verschillende onderzoeken naar eetgewoonten in 22 lidstaten, naast eigen onderzoek in opdracht van EFSA. De nieuwe database gaat een centrale rol spelen in de evaluatie van voedselveiligheidsrisico's in de EU.
Bedoeling is dat het cijfermateriaal behalve voor het opsporen van voedselveiligheidsrisico's ook gebruikt wordt voor andere taken van EFSA zoals het onderzoek naar de inname van voedingsstoffen door de Europese bevolking. Het wordt immers mogelijk om de dagelijkse inname te vergelijken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en de evolutie in de tijd op te volgen.
Het overzicht bevat een gids die uitlegt hoe de database kan worden gebruikt door Europese of nationale experts in voedselveiligheid en volksgezondheid. De database stelt hen in staat om snel na te gaan wat de blootstelling aan een bepaalde stof in de voedselketen is. De cijfers worden zowel weergegeven in gram per dag als gram per kg lichaamsgewicht per dag.
Meer info: The EFSA Comprehensive European Food Consumption Database