nieuws

EFSA-rapport over PCB's in voedsel en veevoeder

nieuws
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een rapport gepubliceerd over de hoeveelheid niet dioxine-achtige PCB's (NDL-PCB's) in voedingsmiddelen en veevoeder. Daaruit blijkt dat vis en afgeleide visproducten de hoogste doses NDL-PCB's bevatten. Fruit en groenten vertonen daarentegen de minste verontreiniging.
10 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een rapport gepubliceerd over de hoeveelheid niet dioxine-achtige PCB's (NDL-PCB's) in voedingsmiddelen en veevoeder. Daaruit blijkt dat vis en afgeleide visproducten de hoogste doses NDL-PCB's bevatten. Fruit en groenten vertonen daarentegen de minste verontreiniging. Slechts in 14 procent van de teststalen werd geen enkel spoor van NDL-PCB's aangetroffen.

PCB's zijn organische chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en voornamelijk via verontreinigd voedsel bij mens en dier in de bloedbaan terechtkomen. Voor 1980 werden de chemicaliën op grote schaal gebruikt in allerlei toepassingen, bijvoorbeeld voor vloeistoffen in transformators, condensators en koelmiddelen.

Aan het eind van de jaren tachtig werd in de meeste geïndustrialiseerde landen een verbod ingevoerd op de verwerking en distributie van PCB's omwille van hun toxische eigenschappen en het feit dat ze moeilijk te vernietigen zijn. Desondanks komen de stoffen nog steeds in het milieu terecht, onder meer via bouwmaterialen, elektrische apparaten, plastic producten en gevaarlijk afval.

PCB's worden onderverdeeld in dioxine-achtige PCB's met eenzelfde toxische werking als dioxine's en niet dioxine-achtige PCB's (NDL-PCB's). Het EFSA-onderzoek handelt uitsluitend over die laatste groep. NDL-PCB's hebben geen toxische werking zoals dioxine's, maar worden door de International Agency of Research on Cancer beschouwd als "mogelijk kankerverwekkend". Daarnaast is bewezen dat ze schade kunnen aanrichten aan het zenuwstelsel, het endocrien systeem en het immuunsysteem.

In 2002 schreef de Europese Commissie een lijst uit met maatregelen om de aanwezigheid van PCB's en dioxines in voeding en voeder te verminderen. Daarna werd ook een systematische monitoring van PCB's in de voedings- en veevoedersector geïntroduceerd. Op basis van alle beschikbare data van voor en na 2002 schreef EFSA een rapport.

In totaal werden 11.214 stalen voedsel en 1.349 stalen veevoeder uit 18 EU-lidstaten, Ijsland en Noorwegen geanalyseerd. Slechts 14 procent van de stalen bevatte geen meetbare hoeveelheden NDL-PCB's.

Wat voedingsmiddelen betreft werden de grootste doses aangetroffen in vis en afgeleide visproducten, gevolgd door andere dierlijke producten zoals onbewerkte melk, zuivelproducten, eieren en producten op basis van eieren. Fruit en groenten bleken het minst verontreinigd met NDL-PCB's. Ook wat veevoeder betreft werden de hoogste doses vastgesteld bij visproducten zoals visolie.

Lees hier het volledige rapport

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek