nieuws

Slaat het klimaat op hol?

nieuws
Stortbuien teisteren Pakistan en Centraal-Europa, terwijl Rusland en Portugal kreunen onder de hitte. "Dit ligt in de lijn van wat wetenschappers voorspellen voor de toekomst: warmere, droge periodes die afgewisseld worden met intense neerslag", zegt klimaatexpert Sam Van den Plas van WWF-België.
10 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

Stortbuien teisteren Pakistan en Centraal-Europa, terwijl Rusland en Portugal kreunen onder de hitte. "Dit ligt in de lijn van wat wetenschappers voorspellen voor de toekomst: warmere, droge periodes die afgewisseld worden met intense neerslag", zegt WWF-klimaatexpert Sam Van den Plas. Klimatologen van de VUB en het KMI erkennen de klimaatopwarming zonder daar individuele weerfenomenen aan te koppelen.

De Duitse klimaatexpert Mojib Latif waarschuwde recent voor een klimaat dat op hol slaat en de wereld trakteert op ongeziene hittegolven en apocalyptische stortbuien. Belgische klimatologen blijven voorzichtiger op dat vlak. "Een individueel weerfenomeen aan de opwarming van de aarde linken, is zinloos", stelt klimatoloog Philippe Huybrechts van de VUB. "Al valt niet te ontkennen dat de aarde opwarmt en ons klimaat extremer wordt".

"De weersfenomenen in Rusland en Pakistan hadden we ook gekend zonder CO2-uitstoot”, bevestigt klimatoloog Luc Debontridder van het KMI. "De hitte in Rusland wordt veroorzaakt door een geblokkeerd hogedrukgebied, een fenomeen dat jaarlijks terugkeert. Daardoor valt de regen die voor Rusland bestemd was nu in Duitsland, Tsjechië en Polen".

Een geblokkeerd hogedrukgebied is ook in Pakistan de boosdoener. "De traditionele moessons regenen nu volledig uit boven het noorden van Pakistan. De mens speelt hierin een verwaarloosbare rol". Toch ontkent Debontridder niet dat de aarde opwarmt. "Elk extreem weerfenomeen koppelen aan klimaatopwarming is weinig zinvol, maar we moeten inderdaad iets doen aan de uitstoot van CO2, zoniet komen we in de problemen".

Klimatologen durven geen rechtstreeks verband leggen met de opwarming van de aarde, maar volgens de klimaatexpert van WWF-België Sam Van den Plas is de verwachting wel dat we steeds vaker geconfronteerd zullen worden met intense regenbuien en periodes van extreme droogte. "CO2 zorgt ervoor dat er meer warmte in de atmosfeer blijft hangen", legt Van den Plas uit. "Die extra energie heeft op haar beurt een invloed op de luchtstromen, temperatuur van het water en zeestromen. Op lange termijn beïnvloedt dat het klimaat".

De klimaatexpert van het Wereldnatuurfonds vraagt een aanpak van de CO2-uitstoot op zes terreinen. "Fossiele brandstoffen zijn een aanslag op ons milieu en moeten vervangen worden door hernieuwbare en groene energie", aldus Van den Plas. "De industrie, staalproducenten en chemische bedrijven voorop, moeten hun CO2-uitstoot beperken. Wat het transport betreft, moet er om te beginnen een mentaliteitswijziging komen zodat voor korte verplaatsingen niet langer de wagen wordt gebruikt", zegt Van den Plas.

Ook verwarming, landbouw en ontbossing worden voor hun verantwoordelijkheid gesteld door Van den Plas en Huybrechts. "In België zijn nog te veel gebouwen slechts geïsoleerd waardoor er energie wordt verspild", zegt Van den Plas. "Landbouw is volgens Huybrechts verantwoordelijk voor een kleine 10 procent van de CO2-uitstoot in België. "Runderen stoten methaangas uit dat 20 maal krachtiger is dan CO2 en de productie van veevoeder gaat vaak ten koste van bosrijke gebieden. Voor de productie van een kilo vlees is erg veel energie nodig", besluit Huybrechts.

Bron: Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek