Duitsland overweegt extra steun voor melkveehouders

De Duitse regering is bereid een aantal crisismaatregelen te nemen voor de noodlijdende melkveehouderij. Dat heeft landbouwminister Ilse Aigner gezegd na afloop van een rondetafelconferentie met alle schakels in de zuivelketen. "Het is de bedoeling om een kwaliteitsaanbod aan redelijke prijzen te garanderen", luidt het.
29 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Duitse regering is bereid een aantal crisismaatregelen te nemen voor de noodlijdende melkveehouderij. Dat heeft landbouwminister Ilse Aigner gezegd na afloop van een rondetafelconferentie met alle schakels in de zuivelketen. "Het is de bedoeling om een kwaliteitsaanbod aan redelijke prijzen te garanderen", luidt het.

Twee weken geleden trokken verspreid over heel Duitsland meer dan 20.000 boeren de straat op om hogere melkprijzen te eisen. Momenteel schommelen die in Duitsland rond 24 eurocent per liter, terwijl de prijs ruim een jaar geleden nog 40 eurocent bedroeg. Volgens de melkveehouders hebben ze een prijs van 30 eurocent nodig om uit de kosten te geraken.

Melkveehouders die met liquiditeitsproblemen kampen, kunnen volgens Aigner beroep doen op staatswaarborgen bij het afsluiten van leningen. Bovendien overweegt de minister om Europese subsidies aan de melkveehouders versneld uit te betalen en mogelijk komt er ook een uistel van fiscale lasten.

De melkveehouders van de Bundesverband Deutscher Milchviehalter (BDM) blijven zweren bij aanbodbeheersing. Ook bij de Duitse federatie van de distributiesector is men ervan overtuigd dat de melkprijzen diep weggezakt zijn als gevolg van overproductie. "Boeren moeten proberen minder melk te produceren. Dat kan mogelijk gemaakt worden door de melkveestapel met behulp van staatssteun in te krimpen", zo klinkt het daar.

Uit een peiling van de landbouworganisatie Deutscher Bauernverband (DBV) blijkt intussen dat 59 procent van de Duitse melkveehouders zijn economische situatie als 'ongunstig tot zeer ongunstig' omschrijft. Slechts 16 procent van de ondernemers voorziet een verbetering op korte termijn. 38 procent denkt dat het de komende twee à drie jaar nog slechter zal worden.

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek