Droogte verergert crisis bij Latijns-Amerikaanse veeboeren

Een jaar geleden beleefde de Uruguayaanse veeboer Dimar Delgado hoogdagen. De malse regen zorgde voor weelderige weilanden en de marktprijzen voor het vee waren meer dan bevredigend. Een forse daling van de internationale prijzen voor rundvlees en een acute droogte hebben echter voor een drastische ommekeer gezorgd. Delgado heeft de geplande opknapbeurt voor zijn boerderij uitgesteld.
26 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Een jaar geleden beleefde de Uruguayaanse veeboer Dimar Delgado hoogdagen. De malse regen zorgde voor weelderige weilanden en de marktprijzen voor het vee waren meer dan bevredigend. Een forse daling van de internationale prijzen voor rundvlees en een acute droogte hebben echter voor een drastische ommekeer gezorgd.

De crisissituatie komt in Uruguay hard aan. In dit Zuid-Amerikaanse land is de veehouderij immers de motor van de economie. De groeivooruitzichten voor de agrarische sector bedragen voor dit jaar amper één procent, terwijl dat vorig jaar nog zes procent was. Maar niet alleen Uruguay wordt getroffen: in Brazilië duiken producenten van rundvlees in de rode cijfers en in buurland Argentinië zetten vleesbedrijven medewerkers noodgedwongen aan de deur, meldt het persagentschap Reuters.

De 45-jarige Delgado heeft de investeringsplannen voor zijn boerderij voorlopig voorlopig aan de kant geschoven. "We weten niet hoeveel voeder we als gevolg van de droogte nog moeten aankopen voor het vee. De dieren laten verkommeren, is geen optie". Op een areaal van 920 hectare laat de veehouder ongeveer 900 dieren grazen. In een normaal jaar staat vrijwel uitsluitend gras op het menu, maar na één van de meest hardnekkige droogtes van de voorbije decennia ogen de weilanden erg schraal.  

De slechte conditie waarin de runderen naar de veemarkten gebracht worden, doet de lage prijzen nog dieper dalen. "Momenteel kan je een koe en een kalf kopen voor minder dan honderd dollar, terwijl we er een jaar geleden nog 500 dollar voor kregen", klaagt Delgado. "Sommige kopers zijn zelfs niet geïnteresseerd als je de dieren gewoon weggeeft".

Uruguay exporteert zijn rundvlees vooral naar de VS, de Europese Unie en Rusland. De uitvoer nam de voorbije jaren sterk toe door de stijgende vraag in Rusland en de hoge marktprijzen. Ondanks de negatieve kentering die drie maanden geleden werd ingezet, was de export van rundvlees over het hele jaar goed voor een recordbedrag van 1,2 miljard dollar.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek