Dag van de Landbouw in teken van ruimte voor landbouw
nieuwsBoerenbond heeft de Dag van de Landbouw aangegrepen om te pleiten voor voldoende ruimte voor land- en tuinbouw. “Zeker in de rand rond Brussel moet men beseffen dat er nog open ruimte is dankzij de landbouw, maar de sector moet er wel de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.” Dat zei Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche bij de officiële opening van de Dag van de Landbouw op het Stappeshof in Merchtem.
Tijdens deze 31ste editie van de Dag van de Landbouw zetten opnieuw een 50-tal bedrijven in heel Vlaanderen de deuren open voor een groot publiek. “Onder het motto ‘Ontdek van heel dichtbij hoe het echt werkt’ nodigen onze boeren de burgers uit om te tonen hoe het er echt aan toe gaat op een hedendaags landbouwbedrijf”, aldus Vanthemsche. In 2012 mocht de landbouw 60.000 bezoekers verwelkomen op haar jaarlijkse opendeurdag, waarvan 75 procent afkomstig was van buiten de landbouwsector.
“Bij zowat elk interview krijg ik wel de vraag of er nog plaats is voor land- en tuinbouw in het verstedelijkte Vlaanderen”, zei de Boerenbondvoorzitter in Merchtem. “Mijn antwoord luidt altijd volmondig ja. Vlaanderen is één van de beste gebieden in de wereld om aan landbouw te doen, door het klimaat, de vruchtbaarheid van de bodem, maar ook door het vakmanschap van onze boeren. Bovendien is er ook het economisch belang. Op zich is landbouw misschien wel een kleine sector, maar hij maakt wel deel uit van het agrovoedingscomplex dat goed is voor 150.000 arbeidsplaatsen en een omzet van 60 miljard euro.”
Vanthemsche wil ook dat er een einde komt aan de discussie of de Vlaamse landbouw enkel in eigen behoeften mag voorzien of ook mag produceren voor de export. “De export van agrarische producten zorgt voor een positieve bijdrage op de Belgische handelsbalans van vijf miljard euro. Landbouw is dus één van de sectoren die bijdraagt aan onze welvaart.” Een mening die ook minister-president Kris Peeters bijtreedt. “Pleiten voor een exportstop van Vlaamse landbouwproducten doet onrecht aan de prachtige productie van de Vlaamse land- en tuinbouw”, zei hij.
“Om die positie te kunnen handhaven, heeft de landbouw letterlijk en figuurlijk ruimte nodig. In 1998 is het debat gestart over de afbakening van 750.000 hectare landbouwgrond. We zijn nu 15 jaar verder en die doelstelling is nog steeds niet gerealiseerd. Wij vragen dat de regering zo snel mogelijk werk maakt van de wettelijke verankering van die 750.000 hectare zodat gronden niet meer van bestemming kunnen wisselen. Onze boeren hebben nood aan rechtszekerheid”, sprak Piet Vanthemsche.
Boerenbond zal het komende werkjaar ook speciale aandacht besteden aan landbouw in de rand rond Brussel. In de 19 gemeenten van de rand zijn er nog 670 boeren en 16.500 hectare landbouwgrond. De regering heeft in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen vastgelegd dat het in het verstedelijkt gebied rond de hoofdstad de open ruimte zo veel mogelijk wil vrijwaren. “Wij zullen de komende maanden alle burgemeesters van de Vlaamse rand aanspreken om te polsen naar de plaats die zij voorzien voor landbouw in hun gemeentelijk beleid. Wij vragen dat ze de rol van de landbouw erkennen in het behoud van de open ruimte en pleiten er ook voor dat ze zorgen voor een kader waarbinnen de landbouw zich verder kan ontwikkelen”, klonk het.
Tot slot vraagt de Boerenbondvoorzitter ook dat de middelen gelijk verdeeld worden over stad en platteland. “Per hoofd van de bevolking is er duidelijk meer geld weggelegd voor de steden dan voor het platteland. Meer en meer komt ons platteland onder druk te staan. Als belangenverdediger van dit platteland eisen wij dan ook dat de middelen gelijk worden verdeeld over stad en platteland.”
Minister-president Peeters die naar jaarlijkse gewoonte ook present was om de Dag van de Landbouw officieel te openen, verzekerde de aanwezige boeren dat hij tijdens het jaar dat deze legislatuur nog rest, vastberaden zal blijven ijveren voor de Vlaamse land- en tuinbouw. “Jullie mogen op mij rekenen zodat de landbouw alle kansen en het respect krijgt dat het verdient.”
Het Stappeshof van Hendrik Vanderstappen en Riet De Schrijver is één van de 50 bedrijven die zijn deuren openzette voor het grote publiek. Het is een gemengd familiaal landbouwbedrijf gelegen in de rand rond Brussel. Het combineert akkerbouw (aardappelen en suikerbieten) met melkvee en 17.500 braadkippen. Met oog op een sterkere veestapel heeft Hendrik zijn Holstein-koeien ingekruist met het Duitse Fleckvieh dubbeldoelras. “We hebben een beetje moeten inleveren op vlak van productie, maar daartegenover staat dat we de duurzaamheid van onze runderen hebben verbeterd”, legde Hendrik uit.
De familie Vanderstappen combineert deze productietakken ook met verbreding. Als zorgboerderij ontvangt het bedrijf zes dagen op zeven mindervalide mensen die helpen bij kleine klusjes en met het verzorgen van de dieren. Daarnaast is er ook een educatieve tak. “Het afgelopen jaar hebben we zo’n 70-tal groepen ontvangen, voornamelijk klassen. Zij kunnen op ons bedrijf meer leren over landbouw en over de manier waarop onze voeding wordt geproduceerd”, aldus Riet die verantwoordelijk is voor dit gedeelte op het bedrijf.
Bekijk de foto's op de VILT-Facebookpagina.