nieuws

Cursus 'landbouwgids' wordt 'plattelandsgids'

nieuws
In Vlaanderen zijn 33 landbouwgidsen actief die de cursus van KVLV volgden. Vanaf volgend schooljaar kiest de cursist voor een tweejarige opleiding tot plattelandsgids.
27 juli 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:00
Lees meer over:

Al meer dan 10 jaar vormt KVLV boerinnen en tuiniersters zodat zij op professionele wijze groepen kunnen ontvangen op hun bedrijf. In 2007 ontwikkelde KVLV een opleiding tot landbouwgids als specialisatiejaar in de gidsenopleiding. Intussen zijn 33 landbouwgidsen actief in Vlaanderen. Vanaf volgend schooljaar kiest de cursist voor een tweejarige opleiding tot plattelandsgids.

Het buitengebied heeft een sterke aantrekkingskracht op de actieve mens die op zoek is naar rust en afleiding. Maar die plattelandsbezoeker is ook een veeleisende en vaak leergierige consument. Dit vereist een toenemende professionalisering van gidsen en reisleiders en permanente bijsturing en actualisering van opleidingsprogramma’s.

De opleiding landbouwgids die KVLV conform de kwaliteitsvereisten opgelegd door Toerisme Vlaanderen ontwikkelde, betrof een specialisatiejaar. Vanaf 2011 start de cursist die kiest voor de tweejarige opleiding plattelandsgids, in het ‘basisjaar gids en reisleider’. Naast theoretische lessen met een stevige introductie in kunst, geschiedenis, natuur en landschap, oefent de deelnemer een aantal praktische vaardigheden.

Met het getuigschrift van dit basisjaar stapt men over naar de specialisatie Plattelandsgids in het academiejaar 2012-2013. Specialisten maken hen tijdens het tweede jaar wegwijs in de historische ontwikkeling van landbouw en voeding in onze streken. Via bedrijfsbezoeken maken ze kennis met moderne land- en tuinbouwbedrijven en met de uitbaters van plattelandstoerisme. De inbedding van landbouw in het ruimere toeristische aanbod van de regio met natuurbeleving, streekgastronomie, recreatie en het lokale erfgoed, is eveneens een belangrijk aandachtspunt.

Tijdens de opleiding wordt ook landbouweducatie op het boerenbedrijf grondig uitgespit. Er is aandacht voor regelgeving, subsidiëring en bedrijfsvoering. Communicatie en verteltechnieken worden ingeoefend. En als sluitstuk brengt elke cursist een zelf uitgewerkte originele gidsbeurt voor een jury. De opleiding is gericht op kandidaten met een opleiding hoger onderwijs. Zowel mannen als vrouwen, actief of niet actief in land- en tuinbouw, zijn welkom.

KVLV gaat voor de opleiding tot plattelandsgids samenwerken met enkele centra voor volwassenenonderwijs. Om in Vlaanderen gebieddekkend te blijven, werd gekozen voor samenwerking met ‘de Oranjerie’ in Diest en ‘Het Perspectief’ in Gent. KVLV blijft de inhoud van deze opleiding mee volgen, inspireren en mensen stimuleren om ze te volgen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek