Colruyt wil op termijn 100 à 130 Okay-winkels
nieuwsWaarom besloot Colruyt tien jaar geleden met buurtwinkels te starten? Luc Rogge: Om het volledige assortiment aan te bieden, moesten de Colruyt-winkels een oppervlakte hebben van tweeduizend vierkante meter. Om in een dergelijke winkel de volledige rondgang te maken, heb je al snel een half uur nodig. Niet iedereen heeft zoveel tijd. We dachten dat er nog ruimte was voor een buurtwinkel met een beperkte oppervlakte en een kleine kostenstructuur, waar je snel binnen en buiten was. De formule kreeg een oppervlakte van vierhonderd tot zeshonderd vierkante meter. De Okay-winkels, zoals we ze noemden, waren ook geschikt voor gebieden waar de bevolkingsdichtheid te dun was om een Colruyt rendabel te maken.
Was Okay meteen een succes? In het begin was het wat zoeken, bijvoorbeeld naar het juiste assortiment. In de twee jaar na de eerste opening in Ertvelde hebben we nog twee bijkomende vestigingen geopend. Daarna hebben we het tempo opgevoerd. Nu zitten we aan zeven openingen per jaar. Het is niet makkelijk om dat expansietempo vol te houden, we moeten er hard aan werken. Ook andere ketens zijn immers druk bezig hun eigen buurtformules uit te breiden, en de discounters zoals Aldi en Lidl breiden ook nog altijd uit. Maar we denken dat we op termijn naar honderd tot honderddertig winkels kunnen gaan.
Hoe slaagt u erin de klant te overtuigen om zijn gebruikelijke winkel in te ruilen voor een Okay? De slogan van Okay is: 'Bespaar jezelf tijd, geld en moeite'. Dat eerste, tijd besparen, staat voorop. Okay biedt veel winkelgemak. Het winkelen gaat er snel en het assortiment is gericht op de dagelijkse behoeften. Er is dagvers brood, vers vlees en verse vis. Niet in bediening, maar voorverpakt. Het tweede belangrijke kenmerk van de Okay-winkels is de prijs. Net als bij Colruyt willen we bij Okay de goedkoopste zijn van de lokale concurrenten. Dat betekent: in een straal van een paar kilometer.
Heb ik het mis als ik denk dat de Okay-winkels vooral op het platteland te vinden zijn? Dat klopt, in de stad zijn we niet sterk vertegenwoordigd. Er is één Okay-winkel in Brussel, achter de basiliek van Koekelberg. Dat was een Colruyt met een vrij beperkte oppervlakte, die daarom eigenlijk een beetje een buitenbeentje was. We hebben die omgebouwd tot een Okay, en daardoor nieuwe klanten aangetrokken. Verdere aanwezigheid in de steden sluiten we zeker niet uit, het interesseert ons.
Is een aanwezigheid in de steden niet duur wegens de hogere vastgoedprijzen? We slagen erin om de kosten beperkt te houden, vooral doordat we een beroep kunnen doen op de aankoopkracht en het logistieke proces van Colruyt zelf. Alles in de Okay-winkels komt uit de distributiecentra van Colruyt. Daarmee bereiken we een hoge efficiëntie. We baten de winkels ook in eigen beheer uit, er zijn geen franchisenemers. Voor hen hebben we immers een andere formule: de Spar.
Beconcurreert u met twee buurtwinkel-formules niet een beetje uzelf? Er is een verschil tussen Okay en Spar. De Spar-winkels moeten het vooral hebben van meer service, ze verkopen soms kaas of vlees in bediening. We horen de Spar-winkeliers niet klagen over concurrentie van Okay. Integendeel, toen we Spar in 2003 overnamen, waren veel winkeliers hun geloof in de formule een beetje kwijtgeraakt. Dat hebben ze nu teruggekregen doordat er groei is in omzet en marktaandeel. Zowel voor ons als voor de zelfstandigen is de overname een goede zaak geweest. We letten er wel een beetje op dat we met de locatiekeuze van de Okay-winkels de Spar-zaken niet rechtstreeks gaan beconcurreren.
Wordt Okay eigenlijk gepositioneerd als een Colruyt-dochter? We zeggen het niet, maar we verbergen het ook niet. De naam Colruyt is nergens terug te vinden, maar in de Okay-winkels vind je wel de merken die je ook bij de Colruyt terugvindt, zoals de koffie van Graindor. Ook het kassasysteem is hetzelfde. Dus iedereen weet wel dat Okay van Colruyt is.
Hoe zit het met de rentabiliteit van de Okay-winkels? Doordat we de prijsconcurrentie wat minder ver doorvoeren dan bij Colruyt is de marge er wat hoger. Er wordt ook wat meer vers verkocht, wat ook een hogere marge oplevert. Okay is nu goed voor een jaaromzet van 220 miljoen euro.
Het belang van de keten voor de hele groep zal in de toekomst nog verder toenemen. Inderdaad. De omzet per vierkante meter verschilt bij Okay niet zoveel van die bij Colruyt. Maar 130 Okay-winkels van maximaal 600 vierkante meter blijven qua gewicht natuurlijk altijd kleiner dan 206 Colruyt-winkels van 1.300 tot 2.000 vierkante meter. Colruyt zal altijd belangrijker blijven.(KS)