Charter legt definitie van grondwitloof vast
nieuwsDe definitie van grondwitloof is voortaan vastgelegd in een charter. Dat charter werd in het Vlaams-Brabantse Weerde ondertekend door de witlooftelers en alle andere schakels in de keten. Daarmee engageren zij zich om grondwitloof de nodige bescherming en appreciatie te geven. Dit initiatief komt er nadat in het verleden al meermaals misbruik van de term grondwitloof werd vastgesteld.
Tot voor kort was nergens vastgelegd wat grondwitloof precies is. Zo werd witloof waarvan de forcerie niet in de grond plaatsvond, toch onder de naam grondwitloof op de markt gebracht, want de prijs van grondwitloof is een veelvoud van die van witloof uit hydrocultuur. Om hun arbeidsintensief product te beschermen waren de Vlaamse grondwitlooftelers al langer vragende partij voor een duidelijke omschrijving van de term grondwitloof.
Die is er nu: Grondwitloof is witloof waarbij tijdens de forcerie-fase de witloofwortels in rechtstreeks contact worden geplaatst met de volle grond, met het oog op het activeren van de groeifase van de witloofkrop. De term volle grond betekent grond die deel uitmaakt van de aardkorst en waarin de vezelwortels, ook adventief genaamd, zich moeten ontwikkelen. De teelt in bakken en in meerdere teeltlagen is uitgesloten.
“Deze definitie is het resultaat van uitgebreid overleg tussen alle betrokkenen binnen de sector. Zowel de grondwitlooftelers, vertegenwoordigd door de vzw grondwitloof en Boerenbond, als de veilingen, handel, distributie, provincies en het Departement landbouw en visserij hebben het afgelopen jaar een aantal keer samen gezeten om deze definitie vorm te geven”, vertelt Frans Coussement van het kabinet van minister-president Kris Peeters.
Deze definitie werd opgenomen in een charter dat alle betrokkenen hebben ondertekend. Naast het respecteren van de definitie van grondwitloof houdt het ondertekenen van dit charter nog een aantal andere engagementen in. Zo beloven de ondertekenaars grondwitloof als niche binnen de witloofteelt te waarderen en een goede samenwerking tussen de grondwitlooftelers en de andere actoren in de keten te blijven ondersteunen.
Ook zullen ze streven naar een open communicatie waarbij de focus ligt op de kwaliteiten van het product. Tot slot willen ze ook de presentatie en de etikettering van grondwitloof in de handel respectvol verzorgen zodat consumenten voldoende en correct geïnformeerd worden en de inspanning van de telers gevaloriseerd worden. Dit charter werd ondertekend door de vzw Brussels grondwitloof, Boerenbond, ABS, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, Fresh Trade Belgium, Comeos, Unizo en nog een aantal witloofproducenten.
Afgelopen jaar haalde witloof een omzet van 7,5 miljoen euro bij de Belgische veilingen. Van alle geconsumeerde groenten in ons land in 2011 had witloof een aandeel van tien procent. Binnen de witloofteelt blijft grondwitloof een kleine niche. Slechts vijf procent van de productie is grondwitloof, maar het is wel goed voor tien procent van de productiewaarde. Het Brussels grondwitloof kreeg van de Europese Commissie een erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding. Het Brabants grondwitloof heeft een Vlaamse erkenning als streekproduct.be-label.