header.home link

Campina en Friesland Foods moeten merken afstoten

17 december 2008
De fusie van de Nederlandse zuivelbedrijven Campina en Friesland Foods, waardoor Campina enkele merken in België zou moeten afstoten, heeft een verwaarloosbare impact op de drie Belgische vestigingen. Dat heeft Erik De Cock, directeur van Campina België, gezegd aan het persagentschap Belga. Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes maakte woensdag bekend dat ze de fusie goedkeurt onder bepaalde voorwaarden. De af te stoten onderdelen zijn goed voor een gezamenlijke omzet van ongeveer 367 miljoen euro.
Lees meer over:
De fusie van de Nederlandse zuivelbedrijven Campina en Friesland Foods, waardoor Campina enkele merken in België zou moeten afstoten, heeft een verwaarloosbare impact op de drie Belgische vestigingen. Dat heeft Erik De Cock, directeur van Campina België, gezegd aan het persagentschap Belga. Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes maakte woensdag bekend dat ze de fusie goedkeurde onder bepaalde voorwaarden.

Campina heeft in België vestigingen in Aalter, Sleidinge en Klerken. Omdat de merken van lang houdbare zuivelproducten die Campina moet afstoten, Choco Choco en Yogho Yogho, maar een zeer beperkt deel uitmaken van de productie in België, zou de impact van de fusie "verwaarloosbaar" zijn. Campina verbond zich er wel toe om de kaasfabriek in het Nederlandse Bleskensgraaf van de hand te doen.

Friesland Foods, met vestigingen in Bornem en Lummen, zou dan weer zijn activiteiten op het vlak van verse zuivelproducten afstoten. Daardoor zou een fabriek in het Nederlandse Nijkerk worden verkocht en een aantal merken worden overgedragen of in licentie worden gegeven.

Met de maatregelen komen de bedrijven tegemoet aan de aanvankelijke bezwaren van Kroes die vond dat de oorspronkelijke fusieplannen zouden leiden tot mededingingsproblemen op de markt voor rauwe melk, verse zuivelproducten en kaas in Nederland. Kroes vreesde in de aanvankelijke plannen ook verstoring van de markt voor houdbare zuiveldranken in Nederland, België en Duitsland.

In een reactie laten de fuserende zuivelbedrijven woensdag weten verheugd te zijn dat de fusie is goedgekeurd. "Wel betreuren de directies en besturen van beide zuivelondernemingen dat enkele bedrijfsonderdelen moeten afgestoten worden", zeggen de ondernemingen op hun website.

De af te stoten onderdelen zijn goed voor een gezamenlijke omzet van ongeveer 367 miljoen euro. Dat komt overeen met 4 procent van de totale omzet van 9,1 miljard euro voor de gefuseerde onderneming. Dit op basis van de cijfers over 2007. De algemene vergadering van Friesland Foods en de ledenraad van Campina hebben woensdag ingestemd met de fusie.

De jaaromzet van FrieslandCampina zal op basis van de cijfers van vorig jaar 9,1 miljard euro bedragen. De 17.000 aangesloten melkveebedrijven zullen gezamenlijk 8,3 miljard kilo melk leveren. De onderneming zal 22.000 medewerkers tellen, 100 productielocaties en verkoopvestigingen in 24 landen. De daadwerkelijke fusie zal naar verwachting op 30 december 2008 plaatsvinden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek