Brits rapport waarschuwt voor impact ggo-beleid

In Groot-Brittannië hebben het plattelandsministerie Defra en het voedselagentschap Food Standards Agency becijferd wat de mogelijke impact is van afgesneden toevoerlijnen voor soja uit Argentinië en Brazilië als gevolg van het Europese ggo-beleid. In het ergste geval stijgen de voederkosten in de veehouderij met 300 procent.
31 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

In Groot-Brittannië hebben het plattelandsministerie Defra en het voedselagentschap Food Standards Agency becijferd wat de mogelijke impact is van afgesneden toevoerlijnen voor soja uit Argentinië en Brazilië als gevolg van het Europese ggo-beleid. In het ergste geval stijgen de voederkosten in de veehouderij met 300 procent, met alle gevolgen van dien.

Net zoals in Vlaanderen is de Britse veehouderij sterk afhankelijk van de invoer van soja. Ongeveer negentig procent van het geïmporteerde volume is afkomstig uit Argentinië en Brazilië. In beide Zuid-Amerikaanse landen wordt overwegend genetisch gemodificeerde soja geteeld. In Brazilië gaat het om 65 procent van het totale areaal, maar de trend is stijgend. In Argentinië worden op maar liefst 94 procent van het soja-areaal transgene variëteiten geteeld.

Door de strenge toelatingsprocedures voor ggo's in Europa en de nultolerantie voor niet-toegelaten ggo's is het niet ondenkbaar dat de Europese veehouders op termijn verstoken blijven van soja uit Argentinië en Brazilië. Eerdere studies wezen reeds op de dramatische impact van zo'n scenario, en ook de cijfers van het Defra en de FSA zijn onrustwekkend.

Indien de Britse boeren de toegang tot de Argentijnse sojamarkt kwijtspelen en dit gedeeltelijk kunnen compenseren door een hogere aanvoer vanuit Brazilië, zou de schade nog relatief meevallen. In dat geval zouden de voederkosten stijgen met 4 à 23 procent, terwijl de varkens- en pluimveehouderij met enkele procenten zouden inkrimpen.

Maar wanneer zowel de Argentijnse als Braziliaanse sojamarkt onbereikbaar worden, zijn de gevolgen veel erger. De Britse veehouders zouden de prijs van hun veevoeder dan zien verdrievoudigen, waardoor een kwart van de varkenssector en 10 à 68 procent van de pluimveehouderij zou verdwijnen. De Britse vleesexport zou rake klappen krijgen, terwijl de consumenten stijgingen van de vleesprijs mogen verwachten van 9 à 20 procent voor kippenvlees en nog veel meer voor varkensvlees.

Over de kans dat dit probleem zich vroeg of laat echt voordoet, lopen de meningen uiteen. Wie zich baseert op economische theorieën kan concluderen dat Brazilië en Argentinië er weinig of geen baat bij hebben om de Europese markt kwijt te spelen. In de Europese veehouderijsector vreest men echter dat landen zoals China steeds meer soja zullen importeren waardoor het relatieve belang van de Europese invoer voor de Zuid-Amerikaanse landen daalt.

Meer informatie: GM Crops and Foods: Follow-up to the Food Matters Report by Defra and the FSA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek