Boerenbond ziet kansen in Europees zuivelrapport

Hoewel het eindrapport van de High Level Group on Milk volgens Boerenbond vooral algemene en dus weinig concrete aanbevelingen bevat, ziet de landbouworganisatie in het rapport toch ook een aantal kansen voor de zuivelsector weggelegd. “Er worden wel te weinig oplossingen aangereikt voor de toenemende prijsvolatiliteit”, klinkt het.
8 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

Hoewel het eindrapport van de High Level Group on Milk volgens Boerenbond vooral algemene en dus weinig concrete aanbevelingen bevat, ziet de landbouworganisatie in het rapport toch ook een aantal kansen voor de zuivelsector weggelegd, zoals afzetcontracten, producentengroeperingen en interprofessioneel overleg. “Er worden wel te weinig oplossingen aangereikt voor de toenemende prijsvolatiliteit”, klinkt het.

Naar aanleiding van de melkcrisis in 2009 kreeg een groep van Europese zuivelexperts de opdracht van toenmalig Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel, om een aantal voorstellen te formuleren ter verbetering van de zuivelketen. Daarbij moest rekening worden gehouden dat in 2015 de melkquota worden afgeschaft. Dit rapport is nu klaar en zal maandag worden voorgesteld op de Europese landbouwraad in Brussel.

De sectorvakgroep van Boerenbond kon het rapport al inkijken en is niet geheel ontevreden met het eindresultaat. “Hoewel de aanbevelingen te algemeen blijven, zijn er duidelijk ook positieve punten opgenomen in het rapport. Zo wordt de afschaffing van de melkquota bevestigd. Dit is een belangrijke toekomstige kostenbesparing voor groeibehoeftige melkveebedrijven”, aldus de landbouworganisatie.

Een ander pluspunt vindt Boerenbond het voorstel voor afzetcontracten. “Wanneer die onderhandeld worden tussen gelijkwaardige partners, geven zij melkveehouders de kans hun afzetrisico van de geproduceerde melk geheel of gedeeltelijk af te dekken”. Ook ziet de organisatie heel wat heil in de oprichting van producentengroeperingen die de onderhandelingspositie van de melkveehouders kan versterken ten opzichte van zuivelafnemers.

Wel betreurt Boerenbond dat het rapport onvoldoende oplossingen aanreikt voor de toenemende prijsvolatiliteit. “Wij geven geen goedkeuring aan de ontwikkeling van termijnmarkten, die mogelijk speculatie in de hand werken. Correcte en tijdige marktinformatie moet de afstemming van vraag en aanbod verbeteren. De instrumenten van het huidige veiligheidsnet zijn onvoldoende en treden te laat in werking. Extreme prijsschommelingen moeten in de toekomst zoveel mogelijk vermeden worden”.

Volgens de landbouworganisatie kunnen de bouwstenen van het toekomstig EU-zuivelbeleid die in het rapport staan, niet los gezien worden van de bredere discussie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “Directe inkomensondersteuning als buffer tegen inkomensfluctuaties, een marktbeleid in tijden van crisis, uniforme contracten en de creatie van producentenorganisaties zijn elementen die ook voor andere sectoren belangrijk zijn”, stelt Boerenbond.

Daarom heeft Boerenbond beslist om te kiezen “voor verdergaand overleg in plaats van straatacties om de aanbevelingen om te zetten in concrete wetgevende maatregelen voor de melkveehouders”. Dit in tegenstelling tot de European Milk Board (EMB) en de European Coordination Via Campesina (ECVC). Zij zijn niet tevreden met de inhoud van het rapport. Daarom riepen ze hun leden op om tijdens de Europese landbouwraad van maandag massaal naar Brussel af te zakken om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek