Boerenbond maakt leden warm voor agrobeheersgroepen
nieuwsLandbouwers die samen met collega's aan landschaps- en natuurbeheer willen doen, kunnen zich voortaan groeperen in een agrobeheersgroep. De oprichting van zo'n groep is een initiatief door en voor de boeren uit een bepaald gebied, luidt het bij Boerenbond. Het zijn de landbouwers die zich naar aanleiding van een bepaald initiatief binnen de eigen structuur groeperen, die de uitvoering in handen nemen en zo nodig zelf één of meerdere projecten op poten zetten. De agrobeheersgroepen richten zich niet op vrijblijvende engagementen, maar wel op initiatieven waarbij tegenover de uitvoering van een aantal opdrachten ook een verantwoorde vergoeding staat.
Voor een degelijke begeleiding kunnen de plaatselijke groepen een beroep doen op twee veldwerkers van Boerenbond, die de uitwerking van de projecten zullen opvolgen en die het overleg met administraties en andere organisaties zullen begeleiden. De agrobeheersgroepen en veldwerkers zullen expertise kunnen putten uit een agrobeheerscentrum dat binnen Boerenbond opgericht wordt, in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Dat centrum wil zich profileren als een kenniscentrum en een praktijkgerichte onderzoeksgroep op het vlak van agrarisch natuurbeheer.
Afhankelijk van het initiatief zullen de veldwerkers en het agrobeheerscentrum nagaan welke samenwerkingsverbanden de agrobeheersgroepen kunnen aangaan. "We denken daarbij niet enkel aan het inschakelen van de bedrijfsplanners van VLM, maar bijvoorbeeld ook aan de provinciale land- en tuinbouwdiensten, het Agentschap voor Natuur en Bos, de plaatselijke natuur- en jagersverenigingen, regionale landschappen en gemeentelijke diensten. Belangrijk is wel dat de agrobeheersgroepen het roer in eigen handen houden", zo staat te lezen in Boer&Tuinder.
Boerenbond wijst er wel op dat het voor de overheid nog niet mogelijk is om beheerovereenkomsten af te sluiten met groepen boeren. Om aan de slag te kunnen gaan, moeten dus nog altijd individuele beheerovereenkomsten ondertekend worden. Anderzijds rijst de vraag of in alle gevallen beroep moet gedaan worden op fondsen van de overheid. "Is het niet veel logischer dat initiatieven mee genomen en uitgewerkt worden door diegenen die er de vruchten van plukken? Een gebiedsfonds is een uitstekend middel om alle belanghebbenden nauwer te betrekken bij natuur- en landschapsbeheer", meent Boerenbond.(KS)